неделя , 22 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Говори Ксавие дьо Кабан: За френския вот и феномена Макрон

Говори Ксавие дьо Кабан: За френския вот и феномена Макрон

Бившият френски посланик в България Ксавие дьо Кабан се включи в скайп връзка на живо, за да коментира вота на французите и категоричния им избор да дадат пълно парламентарно мнозинство на партията, излъчила новоизбрания президент Еманюел Макрон.

„На първия тур на изборите гласувах още на 4 юни, когато се проведе вотът за французите, живеещи в чужбина. Този първи тур беше доста интересен, защото избирателната активност беше много ниска – най-ниската в историята ни досега.

Това е притеснително, но пък от друга страна показва, че според французите най-важните избори са президентските и че изборът всъщност е направен на 7 май, когато избрахме Макрон и той трябва да има парламентарно мнозинство, за да води политиката си“, обясни Ксавие дьо Кабан.

Той коментира и мажоритарната система, която е широко дискутирана в България през последните дни.

„Историята показва, че най-добрата система е мажоритарната, но ако искаш всички политически сили да бъдат представени в парламента – разбира се, в този случай вариантът е пропорционална система. Така че, може би трябва да се върви към смесена избирателна система“, коментира дипломатът.

В момента той е посланик в Буркина Фасо и сподели, че не намира прилики между нея и България. „Няма сирене, няма кашкавал. Е, и Делян Пеевски няма, но той не ни липсва“, пошегува се посланикът.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …