четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Говори ген. Константин Попов: За проблемите на армията, членството в НАТО и новите изтребители

Говори ген. Константин Попов: За проблемите на армията, членството в НАТО и новите изтребители

Каква е готовността на българската армия да изпълнява задълженията си и докъде стигна процесът по нейната модернизация? Специален гост по темата в студиото на „еМисия България“ беше генерал Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана.

„Няма начин на един такъв висок форум като Среща на върха на страните членки в НАТО да се обсъждат много конкретни решения. На този етап не се обсъжда наше конкретно участие в операции в Сирия или Близкия Изток“, категоричен е генерал Попов.

„В интерес на истината, НАТО и досега участва по някакъв начин чрез мисиите в Афганистан. Специално за Сирия, ще се гледа всяка една държава поотделно какво може да допринесе. Има много аспекти. Хубаво е, че има едно политическо послания за единение и решителност в този момент“, смята ген. Попов.

„Добрият анализ показва, че няма как да се мине без Русия, няма как да си затворим очите и да кажем, че всичко ще си решим сами“, допълни той.

„Трябва да се направи една задълбочена оценка, за да може ние да планираме правилно как да разпределим ресурсите на българската армия. Надявам се, че този анализ ще бъде направен и нека пък народните представители да имат по-конкретна преценка за ситуацията“, обясни ген. Попов.

„Необходими са ни години, за да попълним състава си, защото ни трябват не само мотивирани, но и достатъчно добре подготвени кадри. Трябват ни приблизително 11 000 души – за министерство на отбраната и за това на вътрешните работи, а откриването на подготвени кадри не е лесно. Ако нашето общество иска добра защита, трябва да има отношение и към войниците, и към сержанта и към цялата система за сигурност“, категоричен е ген. Попов.

„Първоначално ние ще закупим осем нови изтребителя, така че няма как да се откажем от Миг – 29“, коментира още ген. Попов.

Вижте още подробности от разговора в следващото видео!

 

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …