четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Готови ли сме за председателството на ЕС

Готови ли сме за председателството на ЕС

След срещата на българския премиер Бойко Борисов с представители на Естония и Австрия, стана ясно, че сме на едно ниво по отношение на подготовката на председателството на Съвета на ЕС. Това заяви в Брюксел самият Борисов, след като триото България-Естония-Австрия официално прие програмата за приоритетите на ЕС през следващите 18 месеца.

Какви са основните акценти и предизвикателства пред европредседателството – темата в еМисия България коментира политологът Линка Тонева.

„Заедно с Естония и Австрия, България организира и подготвя приоритетите за ротационно европредседателство, като този процес е дълъг и сложен. ЕС вече гледа навътре към себе си за решаване на основните проблеми, свързани най-вече с европейската сигурност, която е най-големият приоритет за европейските държави и европейските граждани“, обясни Тонева.

По думите й, сигурността има два приоритета – единият е икономическа и социалната сигурност, а другият е този от заплахите на тероризма.

„Смятам, че е време разговорите за европредседателство да се пренесат в полето на политиките от полето на логистиките. Важно е да има консенсус около работата по председателството“, обясни политологът.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …