понеделник , 21 май 2018
Начало / Спорно за спорта / Готов ли е Григор Димитров за титла от големия шлем – анализира Явор Цветанов

Готов ли е Григор Димитров за титла от големия шлем – анализира Явор Цветанов

Григор Димитров се представи чудесно на първия турнир за годината в Австралия в Бризбейн. Той триумфира над Кей Нишикори. Димитров се просълзи след финалната победна точка и вдигна купата в ръце.

„Това определено е най-емоционалният момент за мен в последната година, а може би и повече. Този трофей означава много. Костваше ми много усилия. Целта ми тази година беше да спечеля титла през първите 6 месеца и успях да я изпълня още през първата седмица. Това беше емоционална победа. Понякога този спорт може да бъде брутален“, заяви Димитров непосредствено след като триумфира.
Бившият състезател по тенис, а сега треньор и коментатор Явор Цветанов коментира в студиото на „Спорно за спорта“ победата и играта на Григор Димитров.

„Много ударно начало за годината от страна на Григор Димитров. Турнирът в Бризбейн е турнир, на който по принцип той играе много добре. И през 2013 година именно там той игра първия си Ей Ти Пи финал с Анди Мъри“, коментира Явор Цветанов. Той изтъкна, че турнирът този път е бил много силен и по пътя си е трябвало да отстрани трима съперници от топ 10. По думите му тази титла в колекцията на Григор е с тежест на Мастър турнир, тъй като конкуренцията е била изключително силна.

Коментаторът припомни, че половин година Димитров е с новия си треньор. „Дани Валверду е много добър тактик и много добре нагласява играта на Григор срещу неговите съперници. Впечатление прави колко концентриран и силен психически и Григор. Мачът започна трудно, обаче той успя да се събере, изчака момента си и да натисне точно когато трябва“, анализира играта на българския тенисист Цветанов.

„Той е точно от този тип тенисисти, на които им трябва много малко, за да се върнат в играта. Но в третия сет се справи блестящо и беше изцяло безпогрешен, когато сервираше. Не показа старите колебания от миналата година“, добави коментаторът.

По думите му, има и нов фитнес треньор в екипа на Григор Димитров, което също е от много голямо значение. „Един сбор от тактика, подготовка и психическа устойчивост му донесоха тази титла. И сега Григор влиза с много големи очаквания, но разбира се не трябва да пълним кошницата с някакви свръх очаквания от него. Но бих казал, че този сезон ще бъде много успешен за българина“, обобщи Явор Цветанов.

„Трябва да се гледа мач за мач, но с моментната си психологическа нагласа и с моментната си тенисформа Григор е опасен противник за абсолютно всеки на турнира“, категоричен е коментаторът. По думите му, най-важното е, ако влезе в топ 10, да прояви постоянството, което ще го задържи там. „Сега се е устремил да се задържи във върха на световния тенис. Разликата е между Анди Мъри и Новак Джокович и останалите тенисисти“, смята още той.

При мъжете в професионалния тенис най-силните години са между 25 и 30. „Това е периодът, в който Григор Димитров може да разгърне потенциала си и да докаже на всички, а и най-вече на себе си, че е от калибъра на най-големите. Григор притежава техническите умения и арсенала, за да бъде член на първата десетка“, категоричен е Цветанов.

Вижте целия разговор с Явор Цветанов в следващото видео:

Вижте също

В Македония „назначиха“ нов треньор на ЦСКА, те не знаят. Оперираха Манолев, аут е за 3 месеца

Македонските медии шокираха като обявиха, че ЦСКА имат интерес към наставника на „Вардар“ Скопие – …