събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Горан Благоев за зарята и парадността по Великден
GORAN_DIKOV картинка 1

Горан Благоев за зарята и парадността по Великден

По време на празничната молитва за Великден пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит бе прекъснат от празнична заря, а заедно с нея гвардейците засвириха тържествен военен марш.

Парадността на най-светлия християнски празник коментира журналистът от БНТ Горан Благоев.

Той бе категоричен, че зарята наистина е била изненада.

„Хубаво е да се изясни дали Светият синод е бил наясно с поръчаната заря или не е бил наясно. Надявам се Синодът да излезе с позиция“, каза Горан Благоев.

Той коментира и изказването на инициатора на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий, че „може да има заря за всяка мутра“, както и че това бил начинът да се привлекат млади хора в църквата.

„Ако по този изкуствен начин вкарваме младите в църквата, те наистина по изкуствен начин ще влязат в нея и това ще стане още по-изкуствена църква. Не това е начинът“, категоричен бе журналистът.

„Цялата парадност, която видяхме да ни се демонстрира, да ни се предлага като благочестива традиция, издава, според мен, дълбоко богословско непознаване и много ниска църковна богословска култура на тези, които трябва да са еталон“, каза още Горан Благоев.

„Вместо да говорим за възкръсналия Христос, както се прави 40 дни след Възкресение, си говорим за фойерверки и глупости“, подчерта той.

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …

2 Коментари

  1. Евала на Горан Благоев за неговата смелост да се изправя (всяка седмица в неговото предаване) срещу милиционерите от БПЦ!

  2. Стела Николова

    Къде е видеото с Мира Радева от снощи?
    Защо само то липсва?