понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Горан Благоев за зарята и парадността по Великден

Горан Благоев за зарята и парадността по Великден

По време на празничната молитва за Великден пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит бе прекъснат от празнична заря, а заедно с нея гвардейците засвириха тържествен военен марш.

Парадността на най-светлия християнски празник коментира журналистът от БНТ Горан Благоев.

Той бе категоричен, че зарята наистина е била изненада.

„Хубаво е да се изясни дали Светият синод е бил наясно с поръчаната заря или не е бил наясно. Надявам се Синодът да излезе с позиция“, каза Горан Благоев.

Той коментира и изказването на инициатора на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий, че „може да има заря за всяка мутра“, както и че това бил начинът да се привлекат млади хора в църквата.

„Ако по този изкуствен начин вкарваме младите в църквата, те наистина по изкуствен начин ще влязат в нея и това ще стане още по-изкуствена църква. Не това е начинът“, категоричен бе журналистът.

„Цялата парадност, която видяхме да ни се демонстрира, да ни се предлага като благочестива традиция, издава, според мен, дълбоко богословско непознаване и много ниска църковна богословска култура на тези, които трябва да са еталон“, каза още Горан Благоев.

„Вместо да говорим за възкръсналия Христос, както се прави 40 дни след Възкресение, си говорим за фойерверки и глупости“, подчерта той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Евала на Горан Благоев за неговата смелост да се изправя (всяка седмица в неговото предаване) срещу милиционерите от БПЦ!

  2. Стела Николова

    Къде е видеото с Мира Радева от снощи?
    Защо само то липсва?