сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Горан Благоев: У митрополит Николай има невероятно желание за власт
03_DIKOV картинка 4

Горан Благоев: У митрополит Николай има невероятно желание за власт

По решение на Светия синод журналистът Горан Благоев бе „отлъчен от ефира“, след като Синодът забрани на представители на църквата да участват в предаването му, което се излъчва по БНТ.

„За мотивите трябва да попиташ Светия синод, както генералният директор (на БНТ  – бел.ред.) попита и все още чакаме, но както се знае Светият синод мисли бавно, но решава мъдро. Надяваме се до половин година да имаме мотив“, коментира Горан Благоев в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Мога и да водя предаването, мога и да не го водя. Не съм се венчал за него, макар че е моя рожба, авторско предаване е „Вяра и общество“. Но ако в един момент конюнктурата така се сложи и натиснат следващото ръководство на БНТ, всичко може да се случи“, посочи още той.

Водещият Сашо Диков попита Благоев защо смята, че митрополит Николай не бива да стане патриарх.

„Познавам го от времето, когато бе редови монах. Този човек (митрополит Николай  – бел. ред.) се отличаваше с невероятен аскетизъм и наистина с изрядно монашеско поведение. Какво му стана не зная, но това е изключителен парадокс. Откакто сложи епископската корона, той е неузнаваем. Но проблемът при него е, че, да, има благолепие в църквите му, много злато, мрамор и красота, но ако влезете в сайта на Пловдивската епархия, само да видите как си е спретнал приемния салон и какъв архиерейски трон си е сложил. Това издава, според мен, тежка патология в психиката и невероятно желание за власт“, коментира още Благоев.

„Чуйте посланията на този човек. Те са смразяващи. За мен посланията му са изтъкани от опита да плаши и да всява страх“, каза още той.

Благоев подчерта, че ако моделът на Пловдивската епархия се пренесе в цялата Българска православна църква, то „Боже, опази“.

Вижте също

petrov

Прокурор Иван Петров: Прокуратурата се страхува да разпита Цветан Василев

Как се разви началото на делото за КТБ, коментира прокурор Иван Петров в предаването „Просто …

4 Коментари

  1. кириаки

    дядо Николай е истински трудолюбец и пастир, а горан е сволоч

  2. Горане,ти си опасност за самата Църква! Твоите простотии нямат край! Ти си икуменист и проповядваш ереси от твоето парацърковно предаване! Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай е достоен пример за благочестие и твърда ,непоколебима вяра! Горане,ти няма ли да престанеш да нападаш Православното духовенство?

  3. Съвестта на Илия

    Илиля, Илия, влечуго е пловдивската владика и вече цяла България пропищя от него, а Горан е много добър журналист и специалист, какъвто явно ти не си… пък Синод и Патрика ние много добре знаем в момента КОЙ ги върти, и това не е друг освен същият Севастиянов (Стоименов). Опичай си акъла.

  4. Боже, опази ни от това влечуго Горан Благоев! Той е който иска да има власт и да си върти на пръста и Синод и патрика!