понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Горан Благоев: Как наказват в църквата гейовете и се правят, че не виждат пищните партита

Горан Благоев: Как наказват в църквата гейовете и се правят, че не виждат пищните партита

За първи път сме свидетели как Светия синод довежда в логична последователност докрай една своя закана, коментира журналистът Горан Благоев по повод факта, че след може би половин година разследване в Светия синод най-сетне е внесено предложение за завеждане на църковно наказателно дело срещу архимандрит Дионисий.

Благоев напомни, че духовникът от катедралния храм „Св. Александър Невски“ е претендирал, че е „епископ“ и че като такъв не може да го съди Светия синод, а архиерейски събор, в който влизат и всички епископи на БПЦ.

Обвинението е не толкова за зарята по Великден, а за неговите спекулации по темата кой знае и отговаря за това, уточни журналистът.

Горан Благоев отбеляза още, че Дионисий съвсем не е първият, срещу когото има закана за завеждане на църковно наказателно дело, като припомни и коментира и редица други случаи, уронващи престижа на БПЦ и свързани с обвинения за незаконни бракове, масонска принадлежност, секс и гей скандали.

По всички тези случаи няма предприети действия, обърна внимание журналистът, който си обяснява това с присъствието на сериозен гръб зад провинилите се.

Осветляването на подобни скандали не петни и руши църквата, тя вече е опетнена с действията на подобни духовни лица, категоричен е той.

Благоев напомни още, че в монашеството сексуалното общение е недопустимо и се счита за грях по принцип, независимо от това с кой пол се извършва, като в такъв случай се стига до размонашване (разстригване).

Знаели ли са изповедниците на тези хора за действията им и кой от църковния клир е допуснал те да достигнат до тук, попита журналистът.

Чуйте коментара на Горан Благоев и по други религиозно-църковни теми:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …