събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Горан Благоев: Аргументите на БПЦ за неучастие в Събора не се оправдаха

Горан Благоев: Аргументите на БПЦ за неучастие в Събора не се оправдаха

От 15 митрополити шестима все пак не са агенти на Държавна сигурност, но всички те взеха решението да не се участва във приключилия вече Всеправославен събор. Проблемът трябва да го търсим в едно много силно влияние на една друга мощна църква върху нашата.

Това заяви за предаването „Просто Диков“ богословът и журналист Горан Благоев в коментар след приключилия Събор, в който Българската православна църква не взе участие.

Освен Москва, никой не може да повлияе така на решението на БПЦ, убеден е Горанов, който цитира и признание на представител на самата руска страна.

Той обясни, че в основата на конфликта е съперничеството между Московската и Цариградската патриаршия. Цариградската се смята за първа между равните в православния свят, но тъй като Московската е най-многолюдната, тя има претенции за водещата роля.

Действително имаше много коментари, несъгласия и критики около документите на Събора, но именно там бе мястото, на което всичко това трябваше да се реши. Видя се, че тези 10 църкви, които участваха, на принципа на дискусията, дори чрез сериозни спорове, стигнаха в крайна сметка до единодушие и подписаха документите, отбеляза Горанов.

Аргументите на БПЦ, че всичко е нагласено предварително, както и че се отваря пътя за уния с папата, изобщо не се оправдаха и ще трябва да признаем, че БПЦ извърши изключително голям гаф, добави той.

Според богослова Съборът е приключил с много важно решение – че получава отворена форма, т.е. очаква се да се свиква регулярно на няколко години.

Вратата и за четирите църкви, отказали участие, е отворена, така че да се надяваме, че ще дойде разум в главите на нашите синодални архиереи и ще намерят начин да заявят своето участие към Светото Православие и да се включат отново към този диалог, заключи Горан Благоев. Чуйте целия разговор с него:
PROSTO_DIKOV_26.06.2016_5B картинка

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Николай Игнатов

    Тук няма видео, а само снимка…