вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Големите акуционни къщи се готвят за пролетните търгове за изкуство

Големите акуционни къщи се готвят за пролетните търгове за изкуство

Три от най-големите аукционни къщи “Сотбис” и “Кристис”, както и Филипс вече се подготвят за пролетните си търгове. На наддаванията ще могат да бъдат разгледани и закупени не само популярни произведения на изкуството, но и картини, които са били част от частни колекции в продължение на десетилетия. Жан-Мишел Баске, Егон Шиле, Франсис Бейкън. Това са само част от имената, чиито творби ще бъдат предложени на търг от аукционните къщи Сотбис и Кристис. В Сотбис, любителите на изкуството ще могат да наддават за едно от произведенията на Жан-Мишел Баске от 1982 година.

„Централният графичен череп веднага приковава погледите. Но ако се вгледате по-задълбочено ще видите част от най-важните му символи. В горния ляв ъгъл се намира тройната корона. Това е типография, която често се среща на платна на артисти, като Сай Твомбли. Но това е и пещерен символ, наследство от историята на изкуството, което артисти като Жан-Мишел Баске често припомнят“, заяви специалистът по съвременно изкуство Дейвид Галперин.

За последен път картината е била предложена на търг през 1984 година и е била оценена на едва 19 хиляди долара. Сега обаче, експертите очакват нейната цена да достигне над 60 милиона долара.

„Това е произведение, което не е показвано публично от 1984-та година насам, когато беше закупена от аукционна къща Кристис от настоящите собственици. Всъщност това беше последният експонат в търга. От тогава, картината е в една и съща частна колекция и никога не е била излагана или прерисувана“, каза Галперин.

„Никога не е била залагана и никой не знаеше къде се намира тази великолепна картина. Донякъде бяхме запознати с нея от малки миниатюрни репродукции, както и от каталози на художници. Но сега, след толкова години не само е изложена, но и се предлага на търг. Това отбелязва един исторически момент за артиста и неговата творба“, добави още той.

Сред другите уникални експонати на Сотбис е и произведението на Егон Шиле “Даная”. Той рисува картината едва на 19 годишна възраст. Търговците в аукционната къща я определят като един от ранните му шедьоври. Очаква се творбата да бъде продадена за цели 40 милиона долара.

„Без съмнение тази творба е с най-голяма стойност от всички, които са на търга. Той се учи от Густав Климт, неговият велик ментор. Климт е велик виенски художник, приликите между Шиле и Густав са много големи. Ако се вгледате в картината обаче ще видите чертите на Шиле – тялото има много по-измъчен вид, психологията е много по-дълбока в сравнение с картина на Климт. Тази картина олицетворява връзката на Шиле със самия себе си като творец“, обясни търговецът на съвременно изкуство Джеремая Евъртс.

На търга в аукционна къща Кристис ще бъде предложена и творбата на Франсис Бейкън “Три варианта на портрет на Джордж Дайър”.

„Джорд Дайър е най-ценния и най-смелия модел, който някога е рисувал. Така че очевидно той е особено специален за него. Това се разбира от начина, по който са изобразени лицата, които се обръщат от една страна на друга. Това е невероятна творбЪ. Ако се вгледате ще видите лицата, които сякаш оживяват и ви говорят, предават ви цялата емоция, която Франсис Бейкън е изпитвал, докато е работел над картината. Това е сред най-важните ни експонати. Очакваме да се продаде за поне 50 милиона долара“, обясни Алекс Ротър – специалист по следвоенно изкуство.

Триптих на Бейкън от 1963 година, който изобразява неговата любовница също ще бъде част от наддаването. Досега притежател на произведението е бил Роналд Дал. На пролетния аукцион, ценителите на изкуството ще могат да я направят част от своята лична колекция, а цената се предполага, че ще бъде между 50 и 70 милиона долара.

Произведения на Анди Уорхол, сред които и емблематичната картина на консервата с доматена супа Кембъл, както и на Рой Лихтенщайн се очаква да се продадат за суми от над 35 милиона долара.
Сред ключовите експонати на аукционната къща Филипс е произведението на Питър Дойг “Роуздейл”.

„Това, което творецът е направил е да заснеме този кадър и да го превърне в едно изключително изображение, където можете да видите снега, дърветата и къщата зад тях. Той е успял да превърне снимката в прозорец, през който можете да видите тази къща. С цялата си детайлност и майсторски изрисуваната си повърхност, изображението сякаш е магическо“, обясни ръководителят на отдела за съвременно изкуство Робърт Манли.

Аукционът започва на 15 май, като първата изложба в Кристис ще бъде на импресионизъм и модерно изкуство. Едно от най-известните произведения ще бъде “Седналата жена със синя рокля” на Пикасо. Портретът е нарисуван през 1939 година, а музата на художника е Дора Маар. Очаква се цената на картината да достигне до 50 милиона долара.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …