неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Годината на българското Европредседателство дойде. Готови ли сме за това предизвикателство и ще се справим ли успешно с него?

Годината на българското Европредседателство дойде. Готови ли сме за това предизвикателство и ще се справим ли успешно с него?


Дългоочакваната 2018 – годината на българското Европредседателство – дойде. С нея обаче идват и въпросителните – готови ли сме за това предизвикателство и ще се справим ли успешно. А какво значи успешно – за това ще говорим в студиото на еМисия България с политолога доц. Татяна Буруджиева и проф. Ингрид Шикова създател на катедра „Европеистика“ в СУ.
Ето разсъжденията по темата на проф. Шикова: „Всяка страна, която поема председателството, желае то да е успешно.Особено когато то е за първи път. Както е казал Оскар Уайлд: „Успехът е наука. Ако имаш условията, получаваш резултата“. Едно от важните условия,тук пък ще цитирам един друг известен писател – Сервантес, който е казал „Ако си подготвен, това е вече половин победа“. Аз мисля,че ние сме подготвени за председателството. Колкото и критики да понесе председателството, колкото и странни обстоятелства да имаше, и факта, че трябваше 6 месеца по-рано да тръгне председателството, и това,че поемаме председателство в Зимния семестър , което е по-тежко от лятно председателство – всичко това , разбира се, се отразява, имаше напрежение. Но мисля,че администрацията е обучена, което е най-важното нещо“.

За доц. Буруджиева нещата около нашето Европредседателство изглеждат така: „Надявам се да не е по време на председателството, но може би след председателството най-вече пак ще си влезем в българския натюрел на скандали и вадене на скелети от гардероба. Първо годината е председателство – поне за България , да си пожелаем то да бъде настина успешно, а не просто да го отчетем като успешно. И тук си поставяме въпроса „Какво значи успешно?“. За мен успешно председателство не е толкова дали ще сме завършили и дали ще светят лампите и ще бъде ли луксозно в залите, в които ще са хората. Но колкото и да се стараем ние не можем да скрием проблеми,които съществуват. Едни такива гости на София е достатъчно да минат на съседната улица и да видят тротоарите в центъра на София . Няма как всичко да оправим- това искам да кажа“.

Повече от разговора във видеото,а всичко от еМисия България-ТУК

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …