понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Година по-късно: По следите на луксозните стадиони в малките населени места

Година по-късно: По следите на луксозните стадиони в малките населени места

Обезлюдени села и малки населени места с нови стадиони – тази тема предизвика множество разследвания и публикации преди година. В навечерието на “Европейската седмица на спорта” отново говорим за строежа на спортни съоръжения в общини, които не могат да се възползват от техния капацитет и не могат да ги поддържат.

Гостът на еМисия България – историкът и водещ на предаването „Историята оживява“ по Би Ай Ти Иван Кънчев, реши да се самокомандирова година след официалното откриване на луксозните стадиони, финансирани с европейски средства, за да види в какво състояние са те сега.

Той посети някои от съоръженията – в Калугерово, Лесичево и Динката, община Лесичево, която е една от най-облагодетелстваните по Програмата за развитие на селските райони, и по-точно от нейната мярка 321 – „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.

По думите му те все още са в прилично състояние, тъй като видимо не се използват и буквално стоят като паметник в селата.

Тъй като стадионите са отворени, Кънчев призова преминаващите или живеещите там млади хора поне да влизат и да тренират, да тичат или играят футбол, за да има някакъв смисъл от тях.

Според него средствата са били изразходени напълно нецелесъобразно, предвид размера на местното население, и би било много по-разумно за същите пари да се изградят например няколко малки игрища или пък площадки за други занимания, съобразени със средната възраст на жителите.

Кънчев даде пример и с град Русе, който има отбор в А група, но няма право да играе на местния си стадион, тъй като той не покрива изискванията, и е принуден да пътува до Разград. Същевременно Лесичово има население от 850 жители и стадион с капацитет от 680 места, а Калугерово – 1100 жители и стадион с капацитет от 640 места.

Иван Кънчев напомни също, че Европа поема 100% от финансирането на проекта, но поставя изискването съоръжението да се поддържа и използва поне пет години, като в противен случай санкцията може да достигне 100% от размера на финансирането. Това звучи трудно постижимо за община като Лесичово, която трябва да поддържа два стадиона за близо 5 млн. лева, при положение че годишният й бюджет е едва 3 млн.

Чуйте целия разказ на Иван Кънчев във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …