понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Главният редактор на в. „Заман България“: Атентатът в Турция съвпада с промяната във външната й политика

Главният редактор на в. „Заман България“: Атентатът в Турция съвпада с промяната във външната й политика

Терорът в Турция иска да внуши на страната, че става заложник на тероризма, като от 5 юни м.г. досега в страната са станали 17 атентата с над 293 жертви и повече от 1000 ранени, припомни в еМисия България Мехмед Юмер, главен редактор на в. „Заман България“.

Той отбеляза, че вчерашния атентат на международното летище „Ататюрк“, в който загинаха 41 души, а близо 250 бяха ранени, съвпада с решителен за страната момент, в който тя затопли отношенията си с Израел и Русия и като цяло променя курса на външната си политика.

Според журналиста президентът Реджеп Ердоган преосмисля политиките си след оттеглянето на бившия премиер Ахмет Давутоглу – не на последно място и за да не се стоварят върху него всички негативи, като залага и на нова външна политика заедно с новия министър-председател Бинали Йълдъръм.

Руснаците искат Турция да преразгледа политиката си към Ирак и към Сирия – в която досега Турция подкрепяше опозиционните сили и бе против режима на Башар ал Асад, говори се и за затопляне на отношенията с Египет, отбеляза Юмер.

Той цитира анализатори, според които е вероятно и това да е причина за терористичните актове на летището. ИДИЛ така или иначе отслабва, след като Турция реши да промени съществено външната си политика, и това може да е напомняне за нея как трябва да действа, добави журналистът.

Въпреки че няма официално поемане на отговорност от страна на „Ислямска държава“, повечето анализатори откриват доста сходства с почерка на джихадистката организация, както и с атентатите в Париж и особено в Брюксел, където също бе поразено международното летище. Потвърждение на тези предположения обаче няма до момента.

Посланието на атаките в зоната за международни линии на летището е същото, мястото не е случайно подбрано, отбеляза Юмер.

Според журналиста разправата с полицаи и специалисти в борбата срещу тероризма покрай корупционния скандал в Турция през 2013 г. и съответно липсата на качествени кадри неизменно е дало отражение за недостатъчното ниво на сигурност.

Още за вътрешната и външната политика на Турция – чуйте в целия коментар на журналиста Мехмед Юмер:

Вижте също репортаж от Турция след атентата, както и някои от реакциите на световните лидери:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …