събота , 24 март 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки и на депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Според държавното обвинение от 2012 до 2015 г тримата са участвали в престъпна група, принуждавала собствениците на конкуренти аптеки да ги прехвърлят на името на Веселин Марешки, негови роднини или подставени лица.

Единият начин е бил до аптеките, които са били обект на апетитите на Марешки да се създават така наречените наказателни аптеки. Те продавали лекарствата с 10% намаление. Това докарало много от конкурентите на Марешки до фалит. После те прехвърляли фалиралите си аптеки на хора на Марешки.

За да сложи ръка на аптеките, Марешки е осъществявал административен натиск чрез съпруга на своя служителка. През 2012 г .той става директор на изпълнителната агенция по лекарствата.

Освен това Марешки задължавал аптекарите да купуват лекарства от фирмата му Фармнет на по-високи цени. Там директор е бил съпартиецът му Пламен Христов. Ако те не можели да му се издължат, ги карал да му прехвърлят аптеките си. Според прокуратурата това е уловка към Кръстина Тасков и Пламен Христов заявиха, че доброволно ще се откажат от имунитета си. Според Христов обвиняванията към него са са напълно неоснователни.

Предстои да видим дали НС ще снеме имунитета на Марешки и неговите двама съпартиции, след което вероятно обвиненията, които ще им бъдат повдигнати, ще са за принуда и рекет.

Вижте също

Едва 1/3 от българите са лоялни служители. На пето място сме в Европа по честа смяна на работодатели

Повече от половината българи под 34 години са сменили по трима работодатели. Това сочи международно …