сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Главният архитект на София Здравко Здравков за имотните измами, презастрояването и небостъргачите

Главният архитект на София Здравко Здравков за имотните измами, презастрояването и небостъргачите

Новият главен архитект на София Здравко Здравков гостува в предаването „Просто Диков“. Той разказа, че журито го е избрало заради концепциите му и добави, че има самочувствието на добър мениджър.
„Не съм дошъл заради заплатата. Предизвикателството да бъда главен архитект на София за мен е изключително голямо“, обясни Здравков. Той коментира актуалните проблеми около застрояването в столицата и каза, че в момента в „Младост“ цените на имотите са много по-високи, отколкото в „Левски – Г“, например.

Архитектът обясни, че протестите в „Младост“ са провокирали проверка, но законът в случая е бил спазен. „Разглеждаме всеки един случай поединично. Когато имаме налице този проблемен имот – градинката, търсим възможност собственикът да бъде обезщетен. Исках да чуя нагласите на хората и да разбера какви са очакванията им и за това пуснах едно социологическо проучване. 10% от хората очакваха да извършим национализация“, обясни архитектът. Той посочи, че в плана на „Младост“ има защитени имоти частна собственост, които са отредени за озеленяване и трябва да започне изкупуването им.

„За случая в „Бистрица“ ние направихме проверка за собствеността. Установиха се нередности по издаването на документацията“, каза Здравков.
„Трябва да се сложи края на процеса на реституция. Имаме т.нар. „бели петна“ по картите и очакваме възстановяване на собственост. Трябва да е ясно кой е собственик“, категоричен е архитектът.

Диков излъчи и репортаж от първия небостъргач в София. Сградата е висока 126 метра и гид в обиколката е архитектът на сградата Ангел Захариев. Всички площи за офиси вече са наети.
Проектантът на едни от най-високите сгради в столицата обясни, че когато се говори за високи сгради трябва да се имат предвид тежестта, конструктивните елементи, по-здрави колони и фундаменти. „От друга страна, ние се намираме в сеизмична зона и имаме по-голям риск от земетръс. Трябва да ги подсигуряваме и за това“, обясни Захариев. Той подчерта, че трябва да има и безупречна система за евакуация в случай на пожар, например. Проектантът показа как изглежда София от покрива на небостъргача.

Главният архитект на София също коментира високите сгради и обясни как ще се изнася трафика от „Младост“. Той обясни и какви са плановете за строеж на нови небостъргачи и високи сгради в столицата. За някои от тях е имало конкретни забележки заради неспазване на правила и норми.

„Ние не връщаме проекти по целесъобразност. Всички забележки са технически“, добави арх. Здравко Здравков.

Една от високите сгради ще бъде близо до „Пирогов“, а главният архитект обясни как ще стане придвижването до нея, тъй като натоварването на бул. „Пенчо Славейков“ е много голямо и не трябва да се претоварват пътните артерии.

Главният архитект обясни, че „Парадайс Тауър“ ще бъде достъпен по бул. „Тодор Каблешков“. „Моят подпис може да вдигне една сграда с хиляди квадратни метри. Осъзнавам това и тази отговорност. Искам да се справя с по-сериозни въпрос – като освобождаването на историческия център от автомобили. Моето предизвикателство е в доста по-големи идеи. Това злободневие ангажира цялото ми внимание. Искам да свърша нещо по-значимо за София. Мога да си тръгна по всяко време с чиста съвест. Аз съм професионалист“, обясни още главният архитект на София.

Вижте как изглежда една от най-високите сгради в София отвътре и чуйте разговора с главния архитект на София Здравко Здравков в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

5 коментара

 1. Хаха – смях се глас. Диков, че е лаик е ясно, ама когато и главният архитект е такъв положението става трагично. За гражданите, не за другите. И дори когато на въпроса на Диков “ защо сте дошли, за рушветите, за гушата…“, т.нар. гл. архитект отговори “ Не, не съм дошъл точно за тази, аааа… това не ме блазни…“, Диков не реагира. Показателно! По-нататък т.нар. главен архитект обяснява, как всеки случай ще се разглеждал отделно. Е, това не поражда ли ситуация за корупция? Поражда и още как! И то това е целта. Защото на всеки непредубеден човек, ще му мине през ума една „еретична“ мисъл – а не е ли по-добре обществения интерес да стои над всичко и спрямо него да се изработват ОУП и ПУП-ве ? Тогава няма да е нужно всеки случай да се разглежда поотделно, просто защото ще има правила! Според Диков и т. нар. гл. архитект през едни 45 години нищо не се е случвало. Странна логика, ама не издържа. Все едно да твърдят, че през тия 27 г. „демокрация“ нищо не се е случило. Ами то по тая логика да съборят жилищата на хората и да върнат земята на „реститутките“ тогава. Нищо, че тия „реститутки“ са били овъзмездени навремето. Да не говорим как се върна земята на част от тях – с показанията на 3ма свидетели (обикновено роднини, познати или съседи). Криминална реституция, за която всички платихме поне по 3 пъти за едно и също нещо! Накратко, новият гл. архитект ще е по-зле и от стария!

 2. Димитър, с Вас в полемика няма да влизам, очевидно изобщо не разбирате за какво става въпрос.

 3. Димитър

  Ами няма кой да ви направи детски градини и поликлиники, ако не отидете да протестирате пред общината! Хайде, да видим новата кметица какво ще направи? От сега мога да кажа – НИЩО! А, блоковете се строят върху частна собственост. Ако, някой от протестиращите има частен имот, какво се построи – блок или поликлиника? Отговора оставям за вас!

 4. Николай Маринов

  Г-н Диков тоя „архитект“ защо не призна кои са истинските архитекти на CAPITAL FORT?! Нашите бг архитекти нямат такова въображение… архитектурното студио зад сградата е WKK Architects и може да видите, че този екип стои зад сгради като 7 звездния хотел в Дубай и други МЕГА проекти… ето на сайта им и проекта в България, с плановете със всичкото http://wkkarchitects.com/#/capital-fort/ !!!
  Колкото до втория по висок „небостъргач“ който ще се построи си личи, че е идейно взаимстван(за да бъде побългарен) и според мен ще бъде проблемен и може би няма да бъде достигната исканата височина.

 5. Господин Диков, по повод изказването на г-н Здравков, че Младост е един от кварталите с най-ниска степен на застрояване, искам да Ви попитам, преди предаването направихте ли си труда да се разходите из Младост 2? Ако не, препоръчвам Ви да го направите, с удоволствие бих Ви придружила, заедно с г-н главния архитект, ако изрази желание.
  P.S. След разходката може да направите ново предаване, в което съответните длъжностни лица да обяснят как да живеем в квартал, в който през последните години има построени над 50 нови блока ( само в Младост 2) и нито едно училище или детска градина, а район Младост продължава да се обслужва само от 25 ДКЦ, в което повечето от личните лекари не приемат нови пациенти.