вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гласуване по пощата – възможно ли е в България

Гласуване по пощата – възможно ли е в България

Българин от Чикаго започна петиция за въвеждане на гласуване по пощата у нас. Възможно ли е обаче този тип дистанционно гласуване да се реализира в България  – коментира в еМисия България Емил Георгиев, председател на УС на Движението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС).

„Подкрепяме всяка възможност за по-широко включване на повече граждани, независимо къде се намират, в гласуването. Харесваме също така и идеята за гласуването по пощата, която стана особено популярна с оглед изхода от изборите за президент на Австрия, които се решиха на фотофиниша с много сериозното участие на бюлетините, пуснати по пощата“, посочи Емил Георгиев.

Той бе категоричен, че гласуването по пощата е напълно приложимо и в България, стига да има политическата воля за това.

„Дори и в Австрия си дават сметка че няма пълна сигурност при дистанционното гласуване, но у нас и при присъственото е така“, отбеляза той и допълни, че ако гогорим за доверието в изборния процес, то са важни институциите.

„Ако положим усилия и съкратим пътя на бюлетината, можем да направим само хубаво на българския избирател“, убеден е политикът.

Вижте целия разговор с Емил Георгиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …