понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гласовете срещу ИК: 99 на сто е сигурно, че всички промени ще отидат на боклука

Гласовете срещу ИК: 99 на сто е сигурно, че всички промени ще отидат на боклука

Български граждани във Виена, събрали се на протест срещу скандалните промени в Изборния кодекс, успяха да връчат писмо на президента Росен Плевнелиев, който по това време бе във виенската столица на официално посещение. За непланираната и неформална среща в българското посолство в еМисия България разказа Паулина Владимирова, която е един от организаторите на протеста.

Писмото от името на инициативния комитет „Гласувай без граници” е подписано от 150 души, участвали в организацията на изборите зад граница и разкриването на нови избирателни секции през последните години. Гражданите застават и зад петицията, подписана вече от хиляди, която настоява държавният глава да упражни правото си на вето спрямо така приетия ИК.

„Чувствам се не като единичен организатор на протеста, а като брънка в една голяма група от стотици ангажирани българи в чужбина, доброволци от цял свят, които по време на последните парламентарни избори и референдума успяха да подпомогнат значително изборите в чужбина и отварянето на нови избирателни секции“, каза тя.

Владимирова разказа и как се е стигнало до срещата с Плевнелиев. По думите й присъстващите на нея са останали с впечатлението, че президентът е много добре информиран за странните методи за вземане на решения и за реакциите в чужбина.

По думите й личната му позиция е била, че няма сценарий срещу българите зад граница, а че решенията са в резултат на недобра комуникация между коалиционните партньори, които са се опитали да защитят краткосрочни партийни интереси.

Плевнелиев се е съгласил също така, че ако електронното гласуване бъде въведено прибързано, без необходимото техническо обезпечение и сигурност, то то би могло да бъде дискредитирано. Чуйте целия й коментар във видеото по-надолу.

По „Скайп“ от Лоуброу, Великобритания, се включи и българинът Александър Панайотов, докторант по математика там.

Вече не следя новините, за мен е 99% сигурно, че всички промени ще отидат на боклука, заяви Панайотов, според когото българите в чужбина са „по-кротки“ и изчакват нещата да бъдат решени в краен вариант – а според него вече по традиция крайното решение се налага от премиера Бойко Борисов.

Обръщам се към „падишаха“, за да му кажа – един от най-големите страхове на мъдрия човек е гневът на кроткия, каза той.

Панайотов прогнозира, че ако скандалните промени в ИК не отпаднат, за което според него шансът е 1 на сто, то тогава ще станем свидетели на покачване на контролирания вот с до 70%.

Делението при упражняване на вота е единствено на контролиран и неконтролиран вот, а между тях стои мафията, каза още Александър Панайотов. Чуйте целия му коментар във видеото:

Припомнете си и атмосферата от вчерашния протест пред Народното събрание и вижте какво коментира Асен Генов от „Протестна мрежа“:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …