събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България и коментира защо професията на учителите не е престижна и желана от младите.

Българската образователна система е поставена пред сериозен проблем – пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Учителите на възраст до 29 години съставят едва 4 процента. 10 процента от завършилите специалност Педагогика стават учители, а новопостъпилите учители излизат от системата през първите 4 години, показват данните на изследване, направено от фондация „Тебешир“.

„Трябва да се говори за този проблем, защото след няколко години той ще стане още по-труден за решение. Младите хора нямат желание да станат учители заради ниското заплащане. Според моето лично мнение обаче липсва подкрепа – да се насърчават още от ученици и като студенти. Практическият опит и стажа са много кратки и студентите не са успели да прекарат достатъчно време в класната стая, за да обикнат тази професия“, разказа Гергана Янева.

„Станах учител през септември и през първите два месеца исках да се откажа. Но реших да проуча системата отвътре. Липсва подкрепа и ясни правила и изисквания от учителите за това какво те трябва да правят в класната стая. Но след първите няколко месеца, когато видях промяната в учениците и успехите в преподаването, нещата, които ме караха да се откажа, останаха на заден план“, посочи Янева.

„Моят учител е супергреой е конкурс за рисунка. За ученици от 1 до 12 клас. С него искаме да предизвикаме учениците да се замислят какви са техните очаквания към добрия учител“, обясни основателят на фондация „Тебешир“.

Тя е категорична, че тази професия трябва да стане престижна и да се оправи имиджа й. Висшето образование трябва да се осъвремени и да се включи повече практика.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …