неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гергана Пирозова за това има ли незаконна сеч в Борисовата градина

Гергана Пирозова за това има ли незаконна сеч в Борисовата градина

Според експерти от Лесотехническия университет 110 декара в Борисовата градина са с изсъхнали и болни дървета. Проучената територия на парка е в община „Изгрев“. Според жители на „Изгрев“, обаче на тази територия е предвидено изграждането на паркинг. Още преди старта на дискусиите със Столична община те коментираха, че „болните дървета ще се окажат на точно определено място“.

Гергана Пирозова е един от гражданите, присъствали на среща на 7 септември с представители на общината. Тя разказа, че на срещата е имало над 100 жители от квартал „Изгрев“. Целта на дискусията е била да се представи инвентаризационен план, свързан с предстоящия устройствен план.

„На място стана ясно, че и от Лесотехническия, и от „Зелена система“, и от общината се каза ясно, че не може да има лесопаркове в София, защото са трудни да се поддържат, а може да има паркове. Това означава да има отстояние между 5 и 10 метра между дърветата, но означава да има и детски площадки и паркинг“, обясни Пирозова. Тя подчерта, че гората вече е оредяла твърде много.

„Зелена система“ от година и половина-две изсича без графици и отчетност. Когато задавахме въпроси пред общинарите и представихме снимков материал и искахме отчет за една година назад, от общината се държаха арогантно“, подчерта Пирозова. Тя каза и че не е ясно дали контролиращият орган наблюдава за неконтролирана сеч.

Вижте как изглежда Борисовата градина и колко от дърветата са застрашени от изсичане в репортажа на колегата ни Кристина Владимирова и чуйте позицията на Гергана Пирозова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …