петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Василски: Въпреки присъдите, корупцията в Румъния продължава

Георги Василски: Въпреки присъдите, корупцията в Румъния продължава

Поредната статия от поредицата – обичам те, мразя те…или отношението на определени български медии към румънския антикорупционен модел. Днес на страниците на вестник “Труд” се появи дълга статия под заглавие “Шах и мат за румънската антикорупционна система ” – и под привидно критичното заглавие се крие пространно описание на извършеното от Лаура Кьовеши и фактът, че определени кръгове искат да я елиминират и да сложат на нейния пост – близък човек до социалдемократите и Ливиу Драгня.

За двуякото отношение на българските медии, разговор с журналиста Георги Василски.
„Българските медии се опитват да намерят средата за истината, защото няма какво да се чудим, самата Лаура Кьовеши не е светица. Миналата година 403 дела бяха пратени в съда, а само 4 бяха върнати за доразследване. Над 90% от присъдите са осъдителни, в хазната са върнати над 60 млн. евро само за миналата година. Това е една ефективна структура, която е настъпила много политически интереси и от ляво и от дясно. До някъде това прилича и на леко „активно мероприятие“, коментира Василски.

Василски коментира, че румънската аудитория не се интересува от случая Кьовеши.

„Румънският електорат не се вълнува толкова от съдбата на осъжданите, колкото от факта, че въпреки присъдите, корупцията в Румъния си продължава“, каза Василски.

Журналистът прогнозира, че Румъния ще остане стабилна, заради управлението на президента Клаус Йоханнис.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …