събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Свиленски: За БСП няма забранени партии за коалиция

Георги Свиленски: За БСП няма забранени партии за коалиция

Депутатът Георги Свиленски от БСП бе гост на журналиста Силвия Великова и коментира защо БСП върна мандата за съставяне на кабинет.

„Мисля, че президентът се държи неуважително към българските граждани като бави връчването на мандатите. Заявихме позицията си още в нощта на изборите“, посочи Свиленски.

„Нашият кандидат за президент бе поканен на среща веднага след изборите. Но да бъде въвличан в тези конституционни процедури, когато още не е действащ президент, не може да му се вменява вина. Всички опити да го вкарат в тази процедура са абсолютно неприемливи“, заяви депутатът.

По думите му, Румен Радев ще има тази възможност след 22 януари, когато встъпи в длъжност.

„Нека зададем въпроса кой доведе България до това положение. До него се стигна след заявката на премиера Борисов. От там нататък да са мислили какво предстои за България, нали са далновидни политици? Тези политици, които претендират, че имат опит, да бяха помислили и тогава да подават оставки“, подчерта Свиленски.

„Ние оставката на Борисов я искаме от самото създаване на този парламент, тъй като това правителство не работи в интерес на гражданите. И това беше показано на изборите за президент. За съжаление, администрацията след 13-ти спря да работи, а парламентът работи на съвсем различни обороти“, обяви депутатът.

„Безотговорно отношение и поведение от все още управляващото мнозинство. Ние искаме избори“, заяви Свиленски.

Той коментира резултатите от изборите за държавен глава като посочи, че няма да има партия, която да спечели 2 милиона гласа на следващите избори.

„Моите сондажи посочват, че на следващите избори БСП ще бъде първа политическа сила. Не ни вярваха, че ген. Радев ще стане президент. Такова е мнението на гражданите“, заяви още Свиленски. Той каза, че биха управлявали в коалиция, но само при ясни правила и условия.

„Забранени партии няма. Ще правим коалиция само върху приоритети за държавата, а не за гласовете на няколко депутати“, обяви Свиленски и добави, че не затварят вратата за никого.

„Трябва да има партии и системни играчи, които да поемат отговорност. А не да дойдеш на вихъра на вълната, да управляваш 4 години и да си вдигнеш шапката после“, категоричен е Свиленски.

Той коментира и темата за плоския данък като посочи, че не е грешка, а решение от преди 10 години. „Системата работи по съвсем различен начин, разпределението трябва да бъде справедливо и да има справедливо данъчно облагане. По-богатите трябва да поемат своята отговорност към по-слабите социално“, смята още Свиленски.

По думите му, размерът на субсидиите за политическите партии само фигурира като сума в Бюджет 2017. Те са записани в закона. Според него трябва да има промяна във финансирането, но народният представител е на мненение, че трябва да е ясно кой финансира партиите.

„Тази жена си изпуска нервите“, коментира Свиленски за Румяна Бъчварова. По думите му, Румен Радев е получил свободата да действа в момента, в който е бил номиниран за кандидат на БСП. „Ако говорим за предателство на България, тогава няма да му простим“, заяви още народният представител. Той обясни, че Радев е присъствал на пленума на БСП, за да благодари за съдействието и подкрепата им по време на предизборната кампания.

„Той има свободата да си направи екип, администрация и служебен кабинет, каквито сметне за добре“, добави Свиленски.

Чуйте целия разговор на Силвия Великова с депутата от БСП Георги Свиленски в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …