петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / Георги Свиленски: БСП ще пита своите с кого да управлява в коалиция

Георги Свиленски: БСП ще пита своите с кого да управлява в коалиция

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът за народен представител Георги Свиленски от БСП.

Свиленски е втори в листата на БСП след Стефан Данаилов. „Обичта и чувствата, които имаме към проф. Данаилов, няма сила, която да раздели. Докато той може да помага на нас като партията и на държавата като такава, той е добре дошъл“, заяви Свиленски.

Стефан Данаилов е единствен водач на две листи – в София и Варна. „Уважение и респект от симпатизантите и членовете. Промяната в БСП е видна и с кандидатите, и с политиките, които предлагаме. Няма как Стефан Данаилов да е символ на нещо старо. Той е любим за всички български граждани – и сини, и червени“, убеден е кандидатът за народен представител. По думите му, през последните две години БСП си е взело лявото място в българската политика и с документите, които произвежда като решения, и с действията си.

Той коментира темата за журналистите, които влизат в партийната надпревара и новите лица. „Не е важно това да помогне на БСП, а на България. Много правилно разчетохме вота на президентските избори – хората искат друг тип политици, друг тип хора, които да ги представляват. Надявам се на тези избори това отново да бъде отчетено“, заяви Свиленски.

„Ако някъде на хората не им харесва подреждането на листите, имат възможност да изберат мажоритарно своя кандидат“, коментира кандидатът за депутат.

„Процентите не са на Румен Радев, а комплекс от партията, кандидатът Румен Радев и Илияна Йотова. Всеки е дал своя дан. Няма как да приема, че това е победа на Румен Радев, а БСП се е прилепила към него. БСП показа Румен Радев на обществото. Явно залогът за тези избори действително е голям. Факт е, че голяма коалиция, която всички се опитват да ни вменяват, няма как да се случи. Няма как БСП да мисли за подкрепа или някаква обща коалиция“, категоричен е кандидатът за народен представител.

Той анализира и изказването на Корнелия Нинова за демокрацията като посочи, че то се изважда от контекста.

„Българските граждани дадоха заявка, че искат промяна, сега ние искаме да направим тази промяна. Тази дилема продължава и все още не е решена. Срещам се непрекъснато с хора и страхът у тях е голям – да заявяват позиции, да не загубят бизнеса си. Това не демокрацията, а Борисов отне. Вероятно ГЕРБ продължава да притеснява хората и ние искаме да сложим край на този страх. След 26-ти искаме хората да бъдат спокойни, сигурни, да могат да говорят и мислят това, което искат“, подчерта Георги Свиленски.

По думите му, БСП иска да даде нова визия за развитие на България – да се възродят българската икономика, образование, здравеопазване. Според него, никой не е направил нищо през последните години за да подобри тези сектори, а заявките са само на думи.

От 90-та година до ден днешен 7 години и 2 месеца е управлявала БСП, калкулира Свиленски.

„През 2013 г. каква криза дойде? 2009 г. каква криза дойде? Ръст на пенсии, ръст на доходи. Бях в групата, която, като народни представители, посети къщата на Тодор Живков и не се срамувам от това. Сега също бих отишъл и бих поднесъл цветя. Трябва да уважаваме лидерите и хората, които са управлявали“, категоричен е Свиленски.

Той посочи, че БСП води с по-голяма преднина пред ГЕРБ от тази, която залагат социолозите. Разказа и че като част от кампанията в събота е раздавал 12 000 листовки и информационни брошури в Борисовата градина.

„Нито една листовка и програма не беше изхвърлена в кошчето. Хората вземат материали да се информират, искат промяната. Тази социология на терен ми дава основание да мисля, че БСП ще се представи доста по-добре, отколкото предвиждат социолозите“, заяви кандидатът за народен представител.

Той каза, че не се е замислял какъв е профилът на избирателя на БСП, но посочи, че той трябва да бъде свободен човек, който иска добра работа, добри доходи. В профила влизат и хората на образованието и културата, които, по думите му, са натикани в ъгъла.

„5% за образование ще дадем в рамките на 2020 г. Програмата на БСП струва 2 милиарда и 100 милиона. Това са изчислили нашите експерти и веднага казваме откъде ще дойдат те. Първото е с правилно бюджетиране, защото в момента приходната част е занижена. Имаме несъбрани вземания. 10 милиарда годишно отиват за паралелната държава“, заяви Георги Свиленски.

„Паралелната държава е в обществените поръчки, в корупцията, в концесиите, които не си плащат концесионните такси“, категоричен е той.

Свиленски запита риторично къде са осъдените за 4 милиарда контрабанда, за които говори Борисов.

Той коментира и темите за поскъпването на газа, електронното правителство, както и неграмотността сред населението.

„Ние действително казваме, че помощите и повишаването на социалните плащания ще бъдат за хора, които трябва да ги получават. Социалните плащания бяха замразени през последните 3 години. 240 лв. са помощите за отглеждане на дете. Те ще бъдат обвързани с минималната работна заплата. Не можеш да индексираш пенсиите с швейцарско право. Между 20 и 30% ще бъде увеличена пенсията. Заложили сме средства за млади предприемачи, както и за развитие на бизнеса. Това е част от възраждането на българската икономика. Не можеш да развиваш само София, Пловдив, Варна и Бургас и да оставиш останалите региони“, обобщи част от приоритетите на БСП кандидатът за народен представител.

По думите му, държавата ще участва в предприятия в региони, но ще бъдат извадени партийните кадри от управлението на общински и държавни дружества. Ще бъдат назначени експерти, а не хора с лоялност към дадена партия.

БСП ще бъде първа политическа сила. Държавното участие в регионални предприятия е един от законите, който стои на дневен ред. Другият е законът за храните – търговците на храни да предлагат и български храни. Ако искате, купете си турска или македонска. Може да е по-евтина. Но нека има и българска“, призова Свиленски.

Той коментира и концесията в Трън като поздрави служебното правителство за спирането на концесията за Летище „София“ и го нарече предателство на националния интерес на България. Според него, местните хора трябва да бъдат питани за концесиите, тъй като това ги касае пряко. Свиленски смята, че трябва да има местни референдуми, но проблемът с концесиите продължава да бъде голям.

Той изрази надежда в народното събрание да влязат партии и политици, които да бъдат национално отговорни за България и да защитават българските интереси. „Не виждам с какво БСП защитава руските интереси“, посочи Свиленски.

„Голяма коалиция с ГЕРБ няма да се случи. На 27 гледаме кои партии са влезли в парламента, правим нашето вътрешно допитване до членове и симпатизанти. БСП нееднократно е участвала в коалиции и винаги след това нашите членове и симпатизанти са били разочаровани. Този път не искаме да ги разочароваме. След като ги чуем, на базата на нашите приоритети, който иска българско селско стопанство, българска икономика, образование и култура. Една седмица ще отнеме това допитване“, обясни Свиленски.

Той не пожела да коментира с кои партии би се коалирала БСП и добави, че има неяснота дали ДОСТ или ДПС ще влязат, а това ще рефлектира на другите партии.

Ако програмата на Марешки е толкова близка до нашата – добре дошъл, нека да ни подкрепи. Но който е победител, той предлага програма“, заяви кандидатът за депутат.

Той коментира и патриотите и действията им на турската граница. За мен това е едно нашествие. Факт е, че българското законодателство позволява на тези хора да гласуват. Притеснително е организираността, с която идват. Това блокиране на границата от наша страна, може да доведе до блокиране на границата и от турска страна. Наши превозвачи също могат да останат на границата, но от другата страна. Не виждам проблемът как може да бъде решен в близките 3-4 дни“, коментира Свиленски.

Според него, проблемът е в подпомагането от турската държава и власти и намесата в българската политика.

На въпрос дали такава намеса не е имало и преди, Свиленски каза, че може би е имало и може би са идвали. Отговори и с въпрос: „Но да сте забелязвали някаква намеса, освен гласуването? Имаме сега пряко участие на турски политици с директно посочване за кого да гласуват. Надявам се тези хора да намерят своите представителства и в други политически партии“.

Според него, няма как това да бъде основание за касиране на изборите, тъй като гласовете от Турция са незначителна част от всички гласове и няма да променят значително резултата. „Влизайки в още един цикъл избори, това ще е краят не само на партиите, но и на държавата“, опасява се Свиленски.

Той припомни, че е отговорност на служебното правителство да осигури честни и прозрачни избори и коментира темата за отстранените областни управители като посочи, че през 2015 г. те са провели местните избори.

Свиленски коментира и отношенията България с „Газпром“ и отношенията с Русия. „Българските интереси трябва да бъдат защитавани, без значение дали касаят Русия, САЩ или ЕС. Аз не съм експерт в енергийните въпроси, но ще направим така, че да бъдат защитени българските интереси. Това как ще стане, ще го кажат българските експерти. Ние трябва да защитим нашия интерес. Той не винаги е един и същ с този на ЕС, на Русия, или на друга държава. Интересът на ЕС е бежанците да стоят тук, в нашата държава, и да им правим центрове, да ги посрещаме, но това не е интересът на нашата държава“, смята Свиленски.

Той призна, че поведението на България и „Булгаргаз“ спрямо „Газпром“ е много сложен.

„Санкциите за Русия трябва да бъдат свалени. Ощетените от тези санкции са българските производители. Ще поставим въпроса за санкциите и ще настояваме за падането им“, категоричен е кандидатът за народен представител.

Запитан чий е Крим, той каза, че е руски. „И не защото тези събития са се случили сега, а защото исторически е руски, но и след референдума хората решиха, че ще е руски“, смята Свиленски, но не намери отговор на въпроса български ли са западните покрайнини по същата логика.

Той потвърди позицията на БСП против СЕТА като каза, че това е и политически въпрос – да направят открита дискусията. „Българското общество е крайно запознато с последстивята от това споразумение. Въпросът е какво получаваме от това споразумение? Референдумите са най-демократичното средство, което трябва да бъде използвано за въпроси, които касаят това общество. Трябва и политолози да кажат дали такъв тип въпрос трябва да бъде поставен на референдум“, заяви Свиленски.

Той призна, че не са си свършили работата за мажоритарното гласуване.

Кандидатът за народен представител посочи, че постове не са раздавани. Каза, че страната страда от недовършени управления в стил „когато се разсърдя, ставам и си тръгвам“. Трябва правителството да си изпълнени мандата и програмата.

Лични постове не сме разпределяли. Първо трябва да спечелим изборите. Правим допитване, виждаме с кого ще управляваме. Не виждам друг вариант, освен коалиционно правителство начело с БСП. Рискът го имаме, извадили сме си поуките. БСП е партията, която най-много е влизала в коалиции и най-много е страдала. Ние ще направим опит да направим правителство. Всеки, който иска да подкрепи програмата ни, със златен, сребърен, диамантен пръст, е добре дошъл“, посочи Свиленски.

По думите му, България не може да си позволи да бъде на втора скорост в ЕС, още по-малко на задна. „Ние сме и участник в НАТО. Искаме да бъдем равноправни с всички държави, които участват в тези съюзи, а не да бъдем някъде отстрани, поддържащи, подкрепящи и свидетели на всичко хубаво, което се случва там“, заяви кандидатът за народен представител.

Той се обърна към сънародниците ни в чужбина с призива: „Българи, върнете се в България. Ще има условия децата ви да учат, да развивате бизнеса си. След 26-ти оттам нататък времето започва да тече на обратно. Това е нашият апел – да наблюдават процесите. БСП ще работи тези хора да се върнат тук, при техните родители. Това е най-голямата болка“, каза Георги Свиленски.

Добави и че ако си отишъл за образование и си се върнал след това да работиш за България, това е достойно, но не е добре за държавата, ако си принуден да работиш там, защото не можеш в родината си.

Чуйте целия разговор с Георги Свиленски от БСП в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …