сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Шарков: Фалшивите новини са новото поле на киберпрестъпленията

Георги Шарков: Фалшивите новини са новото поле на киберпрестъпленията

Днес се проведе знаковото изслушване пред Сената на бившият директор на ФБР Джеймс Коми. Той беше уволнен изненадващо от президента Доналд Тръмп, докато разследваше предполагаемата намеса на Русия по време на президентските избори в Съединените щати.

В сряда бяха разпространени писмените му показания, а днес той отговори на въпроси пред Сената. Изслушването на Коми е основна част от проверката дали президентът Тръмп му е оказал натиск, за да прекрати разследването за бившия му съветник по национална сигурност.

По време на изслушването си Коми потвърди, че не се съмнява изобщо, че Русия се е намесвала в изборите в САЩ.

Хвърля ли бомба Коми с това твърдение – коментира д-р Георги Шарков, национален координатор по киберсигурност.

„Новото поле след киберпрестъпленията, свързани с финансови измами и шпионаж, е манипулирането с новини и фалшиви информации“, заяви експертът.

„Колкото по-скандална е една новина, толкова по-бързо тя се разпространява, което автоматично води до появата на водещите страници в търсачките. Получава се индексиране на скандални и често фалшиви информации“, обясни още Шарков.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …