събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Георги Пеев: Трансплантациите в България се дължат само на ентусиазма на шепа лекари – II част

Георги Пеев: Трансплантациите в България се дължат само на ентусиазма на шепа лекари – II част

Предлагаме ви втора част на разговора с Георги Пеев – човекът, който живее с два трансплантирани органа. (Вижте ТУК първата част на интервюто с Пеев). Той е категоричен, че трансплантациите в Българи се дължат само и единствено на ентусиазма на шепа лекари.

„За бъбреци държавата плаща 25 000 лв. на трансплантационния екип на болницата. Една бъбречна трансплантация се извършва от 10-15 човека. Ако разделиш парите и имаш предвид, че с тях се плащат и консумативи, ще видиш, че тази сума е крайно недостатъчна“, обясни Георги Пеев.

По думите му, най-големите глупости са извършени за слава и пари. „Ако го направиш си най-великия, ако не го направиш – статистика“. Така Пеев коментира случая с малкия Байрям, който бе изпратен за лечение в чужбина след скандала в България.

„Всички изгубиха човешкото. Когато политиците застанат пред хората им казват – аз съм политик. Не, ти си човек“, посочи Пеев.
По думите му, той самият също е част от статистиката. „Знам, че всеки ден може да ми е последен, но знам и как живеят трансплантираните в Европа. Там се опитват да живеят нормално, да спортуват“, обясни Георги Пеев и разказа за участията си в европейски и световните първенства за трансплантирани.

„Тази година никой няма да отиде на световното първенство. Защото няма пари. На нас ни писна да си плащаме от джоба участието. За тия измъчени хора, това е празник. Това е най-щастливият момент в годината след Нова година и рождения ден“, споделя той.

По думите му, в България се харчат стотици хиляди левове за всякакви спортни инициативи. „Това е държавата на лъжата – България. Политиците ни лъжат всеки божи ден, здравеопазването ни е една голяма лъжа, социалните програми също. Изходите са два – самолетът и да отидеш в държава, в която имаш усещане за справедливост. Другият е сопата“, споделя Пеев.

Какво е да живееш с чужд орган и как изглежда животът на трансплантираните и на чакащите трансплантация у нас между отчаянието и надеждата – чуйте във втората част на интервюто с Георги Пеев:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …