понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Пауновски: Мерките срещу войната по пътищата са писани на крак

Георги Пауновски: Мерките срещу войната по пътищата са писани на крак

Промените в Закона за движение по пътищата, чиято цел е да противодейства на „войната по пътищата“, коментира в еМисия България автомобилният журналист от в. „Дневник“ Георги Пауновски.

За съжаление, всички предложения се написаха на крак, след поредното остро изказване на премиера Бойко Борисов, последвало поредната тежка катастрофа, отбеляза той.

В момента се работи по основния законопроект, подготвен с водещата роля на ГЕРБ. Отпадна обаче идеята на РБ за гонките, както и на ПФ за карането в насрещното, посочи журналистът.

По думите му в законопроектите има и смислени, и спорни предложения.

Сред добрите той посочи увеличените двойно санкции за висока скорост. Добре е глобите да са по-високи, но тъй като паричната санкция за някои хора не е проблем, трябва задължително да са обвързани с отнемане на книжката, убеден е Пауновски.

За мен драмата е, че трябваше да се почне с техническото осигуряване на контрола, казва обаче журналистът, според когото в момента самите катаджии не знаят кога и кого и могат да спират.

Пълна автоматизация, ремонт на старите и поставяне на много нови камери на пътя, полицията реално да следи какво се случва, дава съвети журналистът.

Според него хайките, които се правят периодично от КАТ, не са ефективни, тъй като няма постоянен, адекватен и строг контрол, последван от наказания. Няма го и възпитателният ефект.

Той разказва и за това как са се променили за няколко години нещата в Италия по отношение на културата на шофиране. Просто на всички магистрали въведоха т.нар. „секторен контрол“ на скоростта – ако си нарушил ограниченията, те чакат карабинерите, няма никакъв толеранс, пълно е с камери, глобите са сериозни, обяснява той. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …