вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Георги Първанов: Бойко Борисов „подкупи“ БСП и развали коалицията с АБВ

Георги Първанов: Бойко Борисов „подкупи“ БСП и развали коалицията с АБВ

Президентът Георги Първанов и лидер на АБВ бе гост в предаването „Просто Диков“ и коментира темите за предстоящите президентски избори, провалената коалиция между АБВ и БСП, енергетиката и дипломатическите ходове на България преди избора за генерален секретар на ООН.

„Не съм се уплашил, аз не съм от страхливите“, отговори Първанов на въпроса защо не се е кандидатирал за президент. „Това решава ЦИК, която взе предохранителни мерки. Внимавай къде отиваш, защото ние ще те спрем“, каза Първанов. Той подчерта, че е дал много на президентската институция и вярва, че Ивайло Калфин има качествата да бъде държавен глава.

„Играхме открито за отбора. Проектоспоразумението го има в сайта на АБВ. Коалицията се представлява от г-жа Нинова“, заяви Първанов по повод провалената коалиция между АБВ и БСП за издигане на обща кандидат-президентска двойка.

„Има референдум, решение на Националния съвет, успешни преговори и изведнъж в рамките на ден-два всичко се обръща“, коментира Първанов и посочи, че проблемът е дошъл отвън, от някой, който е най-заинтересован.На въпрос дали това е Бойко Борисов, президентът отговори: „Борисов е топло“. Той цитира изказване на премиера. „Когато започнаха преговорите, Борисов внуши – къде е тръгнала Корнелия Нинова с Първанов, той ще я преметне. Какво ви говори това? Статуквото се запазва. Ние искахме да спечелим тези избори със силна коалиция. Като не става, ще ги печелим със силна фигура. Ни в клин, ни в ръкав Нинов каза – без Първанов и без Калфин в номинациите. Ние се оттеглихме, преглътнахме, преборихме егото. Въпреки че това е обидно не за нас, а за партията“, разкри Първанов.

Той припомни, че по негово време Ивайло Калфин е напуснал БСП.

Корнелия Нинова се обърна към президента с пожелание за успех на изборите. „Да имаме едно почтено състезание, а не мръсно. Ние оставаме на различни позиции по много важни въпроси. Те продължават да говорят за президентска република. По отношение на политиката също оставаме на различни позиции. Калфин бил направил една добра пенсионна реформа – не виждаме резултатите. Егото е само една от причините да сме на различно мнение. Мисля, че направихме достатъчно компромиси в тази кампания. Сериозните причини са в различните ни виждания“, заяви Нинова.

По повод изказването й, Георги Първанов каза, че е видял поне 4 лъжи. „В преговорите двете страни се разменят споразумения. Те са изпратили името на партията с лидер Михаил Миков. За президентска република, публично казахме, че в рамките на този мандат такъв въпрос не стои. Нашите кандидати влизат в тази конституционна рамка. Що се отнася до дебатите – готови сме. Призовавам хората да ги видят, да ги чуят. Хората познават Калфин, включително пенсионната реформа. Но нека ги сблъскаме и да ги видим един срещу друг в дебат“, добави Първанов.

Той намекна буквално, че Бойко Борисов е причината с БСП да не се разберат. „Нямам преки доказателства, но ви цитирам това, което каза той преди да започнат дебатите. Не мога да правя спекулации, но няма друго обяснение. Защо „Позитано“ и г-жа Нинова ще правят такъв компромис, освен някой да е лично заинтересован и да си е получил своето, другото е да се съберат заедно и да управляват“, коментира Първанов по въпроса дали БСП ще управляват заедно с ГЕРБ.

Според него Мая Манолова също можело да бъде един добър партиен кандидат. „Не бих се наел да правя категорична прогноза за тези избори. Моята кампания през 2001 г. трая точно 30 дни. Аз твърдя, че тази кампания би била интересна и нека хората да решат кой има най-много качества. Имаме нужда от добър президент, не да се срамуваме от него“, добави още Георги Първанов.

Той каза, че стои зад думите си за г-н Радев, но като офицер. „Това е кандидатът, който при нас получи овации, хората го изпратиха на крака. Той не се обади. Това не мисля, че е почтено действие. Нека по-добрият да победи. Ние се надяваме не просто да бъдем на балотаж, а да спечелим“, подчерта президентът.

Той каза, че няма нищо лошо в това Бойко Борисов да бъде активен. „Това, че отиде в Турция, че контактува, е добър знак. Но би било лошо, ако стане адвокат на Турция пред Европа. Никак не е леко, а е много лесно да стоиш отстрани и да даваш акъл, когато на границата чакат толкова много бежанци“, коментира Първанов.

По повод кандидатурата на Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, Първанов каза, че не е рекетирал Борисов. „Това е честна позиция, която е най-отговорната. Като имаш два мандата шеф на УНЕСКО, нищо по-естествено няма от това да отскочи на по-високо ниво за шеф на ООН“, обясни Първанов.

Той нарече необяснимо и безобразно поведението на Кристалина Георгиева. Според него при смяна на кандидатите за шеф на ООН, ще станем смешни в очите на много хора и повече никой няма да се сети за българин на такава висока позиция. „Не приемам категорично тази демонстрация на колебание. Как ще гласуват дипломатите, които знаят, че правителството има резервна седмица в ръкава? Това показва слаба дипломация“, отсече Първанов.

По въпроса за енергийната дипломация, провалът е пълен, смята още Георги Първанов. „Къде е „Южен поток“, какво става с „Белене“? Българската енергетика потъва бързо, енергично и безвъзвратно. Трябва да се влезе в директни преговори с Москва – да се отиде така, както Ердоган отиде. Ние не сме по-велики. Не пречи така, както от Европа беше поискано, да се поиска и от Москва“, убеден е Първанов.

Той е категоричен, че трябва да падне мораториумът за строителството на „Белене“ още другата седмица и да се приеме Стратегия за ядреното развитие на България. „Да започнем, ако не наново, то поне от позицията, която имаме. Нашият проект беше най-евтин от Турция до Великобритания. Още 2009 г. на края на Тройната коалиция се забавиха нещата, а тогава можеха да бъдат направени необратимо“, добави Георги Първанов.

Той каза, че вината може да се разпредели на много етажи. „Този, който докаже, че аз съм взел дори и една стотинка от този проект, аз съм готов не само да си отида от политиката, но и да направя много по-драстични неща“, обяви държавният глава.

Защо за корупция в политиката няма осъдени, трябва да отговори някой от съдебната система, смчта Първанов. „Аз мисля, че той е много солиден човек“, каза той за главния прокурор Сотир Цацаров. Според Георги Първанов по времето на Сакскобургготски България е имала напредък. „Трябват ни кадърни и добри управленци“, категоричен е Първанов.

Чуйте целия разговор с президента Георги Първанов в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …