сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Георги Мишев: Наследство на тоталитаризма е голямата емигрантска вълна

Георги Мишев: Наследство на тоталитаризма е голямата емигрантска вълна

Писателят Георги Мишев заяви, че най-голямата трагедия и наследство на тоталитарното управление в България е вълната българи, напуснали страната след 10 ноември.

„Наследството на тоталитаризма е апатията. Тя бе обхванала обществото и преди 10 ноември, масата от хората бяха отчаяни, а това продължи и продължава. Какви са причините за голямата емигрантска вълна?! Една трета от България я няма, това е най-голямата трагедия на нацията“, коментира писателят в предаването „Прозорецът“.

„Тогава трябваше да има демократично мислещи хора. Този дефицит още се чувства. Но демократично мислещите хора трябваше да сменят тоталитарно мислещите. Но това е нашата беда, защото тези години тоталитаризъм промениха съзнанието на поколения“, посочи Мишев.

Той посочи, че една част от интелектуалния ни елит е била унищожена, но другата е служела вярно на социалистическата идея.

„Дълги години нямахме никаква опозиция. Затова и рязък преход не може. Промяната ще стане с десетилетия. Докато старите поколения не си отидат, не могат да настъпят истински и реални промени“, подчерта Георги Мишев.

Той допълни, че грешка е липсата на лустрация, която е задължителна при смяната на системите.

За уроците на историята и посткомунизма в България – вижте целия разговор с писателя Георги Мишев:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …