понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Георги Марков за Виктор Орбан и „Левски“ на Спас Русев

Георги Марков за Виктор Орбан и „Левски“ на Спас Русев

Няма да приема пост в „Левски“, но ще помагам на Спас Русев (новия собственик на отбора – бел.ред.). Засега му дадох два съвета, които той не прие, което значи, че и други го съветват.

Това заяви в предаването „Просто Диков“ конституционният съдия Георги Марков, който е и бивш председател на Управителния съвет на синия отбор.

„Бил съм години в ръководството на „Левски“, благодарен съм и на Чорни, и на Батков, а това, което изживях, стига за един живот. Да си председател на Управителния съвет изисква отдаденост, да си всеки ден на „Герена“, да дадеш душата си и да следиш всичко, което за мен е практически невъзможно в момента“, каза Марков.

Водещият го представи и като „фен на Бойко Борисов и на унгарския премиер Виктор Орбан“, който идва у нас във вторник по покана на българския си колега. Марков, който е унгарски зет, а дъщеря му живее в Унгария, говори надълго и широко за политическото минало и за реформите на унгарския премиер от последните години.

Той отбеляза, че за разлика от германския канцлер Ангела Меркел, Орбан е бил ярка фигура в политическия живот на страната си още преди падането на Берлинската стена, като е един от съоснователите на политическа партия ФИДЕС през 1988 г.

Марков припомни и за речта на Орбан на Площада на героите от това време, при честването на годишнината от събитията от 1956 г. и реабилитирането на Имре Наги. Тогава, по думите му, Орбан първи в Източна Европа казва на съветските войски да напуснат.

Според Георги Марков най-голямото „реване“ срещу унгарския премиер и неговите икономически мерки е дошло от Брюксел при ЕК на Барозу. „Още тогава си казах, че тя (комисията) е очевидно вързана със западните мултинационални компании и монополите. Такъв рев срещу Орбан, че е фашист, че е диктатор, че ще разсипе унгарската икономика… Същият този Барозу след три години дойде в Будапеща и призна, че има унгарски модел в икономиката“.

Марков припомни предизборния лозунг на Виктор Орбан за отваряне на Изток, което според него се е оказало изключително успешно. „Орбан успя да направи Унгария основния централноевропейски център за китайския, южнокорейския, японския, сингапурския и хонгконгския бизнес. За руския той бе много упрекван, но при срещата си през 2009 г. с Путин, каза така: „Изгоних съветските танкове и нямам никакви комплекси, народът ми не може да ме упрекне, че съм комунист, червен, славянофил. Ние няма да забравим 56-та г., но ще сложим чертата, когато искаме да търгуваме с Русия“. Резултатите са, че унгарските фермери изнасят директно за Русия, Русия е залята от унгарски лекарства, консерви и др., даде пример той.

Марков говори и за други успешни според него действия и реформи на това управление: намалението на сметките за потребление, настъпването на големи инвеститори в Унгария, отварянето на стотици хиляди работни места, намаляването броя на депутатите, новата политика за унгарското семейство, насърчаваща раждаемостта, съживяването на икономиката, изплащането на дълговете, реформата в банковия сектор и строежа на ограда по границата.

Чуйте аргументите на тази апология в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …