понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Питър Юдел е бивш журналист от Би Би Си, който между 1971 и 1973 г. е отговорен редактор на предаванията за България и работи заедно с българския дисидент Георги Марков. По-късно той е отговорен редактор и на предаванията за Съветския съюз.

В последното десетилетие на Студената война Юдел поема всички предавания на медията за Централна и Източна Европа, а след промените, и след като се пенсионира, работи като консултант по мениджмънт и обучител в държави от региона, включително и в България. С него за Би Ай Ти разговаря колегата ни Олга Узунова.

Питър Юдел си спомня, че се запознава с Георги Марков през 1971 г. когато българинът започва да прави филмови и театрални рецензии за българската секция на Би Би Си. По онова време Юдел не знае нищо за България и за личността на политическия имигрант. Да се намери човек, който не само така добре и богато да познава българския език, но и самата страна, пък е истинска рядкост.

Той умееше да разговаря по своеобразен начин с другите българи в отдела, повечето напуснали родината си през 40-те, 50-те и 60-те, и по свой начин да им преподава уроци за България, разказва той за Марков, който е и негов „учител“.

„Той беше много ентусиазиран, никой не можеше да го спре да говори. Когато го опознах, открих, че Георги е човек, който обича живота. Не просто високоинтелектуалните разговори, но и излизането, сядането на чашка с приятелите си българи. Той обичаше и да залага, вероятно на конни състезания, не много, разбира се, но Георги обичаше да се радва на живота… и на срещите с една конкретна жена. А аз, за добро или лошо, бях човекът, който го запозна с жена му Анабел“, спомня си още Юдел. Той разказа и подробности за тази среща.

По думите му Марков се е радвал на огромна популярност сред колегите си… но и не е спирал да се страхува за живота си. Една от нашите колежки разказваше колко всички се наслаждават на общуването с него, но и че Георги никога не говори с обърнат гръб към отворена врата, разказва Юдел.

38 години по-късно, британецът не би могъл да забрави историята около смъртта на Георги Марков.

„Знам кой се предполага, че е убиецът. И го знам, само заради немския филм на режисьора Клаус Диксел, в който взех участие преди години… Единственото допълнително, което знам, че е имало един бивш агент на КГБ, който е казал, че КГБ има пръст в убийството на Марков. Предполагам, че никой от Държавна сигурност не е казвал: „Да. Ние го направихме.“ Със сигурност хора на КГБ, както и такива, които са дезертирали във Великобритания, са казвали, че КГБ е замесено… Като поддръжник, организатор.“

Питър Юдел казва още, че според наблюденията му едва ли не всеки британец над 50-годишна възраст си спомня по нещо за „убийството с чадър“. Никой от тези, които е попитал обаче, не е чел нищо от Георги Марков.

„Мисля, че е трагедия, че някой, писал романи и пиеси през 60-те, не е запомнен във Великобритания с нищо от това. Това е много тъжно. Единствените начини, по които се появяваше във Великобритания, бяха пиесите му „Архангел Михаил“ и „Да се провреш под дъгата“. Днес мисля, че освен мемориала в централата на Би Би Си в памет на загиналите служители – а Георги е сред тях, и конкурса за пиеса на негово име, няма много останало, което да напомня за него“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …