вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Лозанов: Очакват ни няколко години на тежко падане в свободата на словото

Георги Лозанов: Очакват ни няколко години на тежко падане в свободата на словото

Парламентът днес попълни квотата си в Съвета за електронни медии (СЕМ) и избра за членове на медийния регулатор Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова. Двете заемат местата на Георги Лозанов и Анна Хаджиева, чиито мандати изтекоха. С решението на парламента влиза в сила и указът на президента Росен Плевнелиев от миналата година, с който назначи от своята квота в регулатора говорителя на външното министерство Бетина Жотева.

„В никакъв случай не бих си позволил да обсъждам колегите, които идват на мое място, камо ли пък критически. За мен е нетърпимо, когато човек напусне дадено място да започне да казва, че тези след него не са на ниво и да ги гледа от високо“, заяви доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов пред Силвия Великова.

По думите му този избор е затвърдил тенденцията да отпадне като критерий – публичната известност и биография.

„Аз не си отидох по герооични причини, а си отидох конкретно, защото не исках да си сложа подписа под регистрацията на телевизия „ПИК“. Понеже законът казва, че първо, трябва да го прилагаш, второ, трябва да е по съвест, затова си тръгнах. Не искам да звуча самонадеяно, ама ето, че телевизията май няма да тръгне“, обясни още Лозанов.

„В по-едър щрих моята прогноза, за съжаление, е много мрачна. Смятам, че оттук нататък ще имаме няколко години на тежко падане в свободата на словото“, подчерта още той и допълни, че това е свързано със силна антилибералната тенденция, която се налага.

„Ще започнат конкретни ограничения на свободата на словото от гледна точка на геополитически интереси, на начина на самосъхранение, във връзка и с реалната ситуация. За първи път виждам и журналистиката да се подменя с пропаганда. Говорим за хора, които съзнателно правят пропаганда“, категоричен е Лозанов.

Той посочи още, че  само самите журналисти могат да спрат подобно падане.

Лозанов коментира още, че е необходима нова медийна регулация и закон.

Попитан дали за самия него е затворена регулацията, Лозанов категорично отвърна, че е така.

„Имах спешна нужда да видя медиите и обществото от друга гледна точка“, призна той.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …