четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Георги Коритаров и Чавдар Найденов с анализ за антикорупционните протести в Москва

Георги Коритаров и Чавдар Найденов с анализ за антикорупционните протести в Москва

Хиляди хора са натикани в камионетки и арестувани след мащабните антикорупционни протести в Москва, начело с опозиционния млад лидер Алексей Навални, а сред арестантите са безпрецедентен брой ученици и студенти. Млади жени са били влачени и дърпани от специалните части, докато в България има информационно затъмнение по случая. Макар отношенията с Москва да са най-дъвканата политическа дъвка преди и след изборите. Темата в студиото на „Честно казано“ коментираха журналистът Георги Коритаров и социологът и публицист Чавдар Найденов.

„Няма основание за безпокойство, защото няма вложен какъвто и да е смисъл и идея в това затъмнение. Така, както има затъмнение на събитието в Москва – най-масовите протести на 26 март, които изкараха стотици хиляди хора по улиците, по същия начин в българските медии наблюдаваме тежко информационно затъмнение за една криза от друг характер, която се разиграва в съседна Македония. Общият знаменател на двата типа мълчание е дълбока незаинтересованост и все по-изолационистка медийна политика в България, насочена по-скоро към примитивен популизъм“, коментира Георги Коритаров.

„На изборите се явиха само десни партии, макар че едната по шаблон и привичка е лява. Занимавахме се с русофилство и русофобство до изборите. Оказа се, че това е напълно повърхностно разделение, защото изведнъж стана събитие в Москва, но никоя от партиите не се интересува“, заяви Чавдар Найденов

„Имаме една конкретика на темата, предизвикала тези протести – това е корупцията. Насочени обаче към премиера Дмитрий Медведев, по-скоро прилича на атака към тактическата формула за управление на Русия, която беше подчинена на един черногорски образец до преди няколко години Джуканович – Воянович. В този смисъл смяната на Путин с Медведев в ролите им на президент и премиер има по-скоро тактически характер“, смята Коритаров.

По думите му, не е атакувана стратегическата формула на държавността в Русия. Той припомни събитията от 1999 г., когато Путин е бил буквално назначен от Елцин за изпълняващ функцията президент. Журналистът припомни и договор от 1996 г. с Чечня.

„Путин е толкова диктатор, колкото и Бойко Борисов. Той е реално популярна личност. Неговата функция е да бъде популярен и да гарантира на народа, че ще го предпази от елита. Реалната му роля, отвъд тази илюзия, е точно обратната – да предпазва елита от народа. Това е функцията на популисткия десен лидер. Такава е функцията и на Орбан, и на Тръмп“, смята Чавдар Найденов.

Чуйте целия анализ на журналиста Георги Коритаров и социологът и публицист Чавдар Найденов за събитията в Москва и липсата на резонанс в България в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  Дискретно, г-це Кулезич :
  – Мъдреците-с-Брадите – Си Мислеха че Вовката Би могъл да попоизправи Русия…. Си. Мислеха.
  …но Вече И-Те видяха че Ниц.

 2. владимир

  Путин, естествено, чист като момина сълза!

 3. бай Иван

  Госпожа Кулезич цитира по памет CNN & Co _“мащабни протести, политически трусове, лидерът Навални на барикадата“, ех и московски майдан ако можеше да има. За журналист с опит е нужно малко повече информираност…