четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Киряков с анализ на изявлението на президента Румен Радев

Георги Киряков с анализ на изявлението на президента Румен Радев

Политологът Георги Киряков коментира в студиото на еМисия България изявлението на президента Румен Радев.

„Това е по-скоро обобщение на казаното и от него, и от много политици и анализатори през седмицата за самия спор. Може да се нарече обобщение, а не обръщение на Радев. Такава атака срещу друга държава от президентско обръщение трябва да бъде подплатена с доказателства. Следващата стъпка трябва да бъде да се тушира възможен конфликт между две суверенни държави“, коментира Киряков.

Той посочи, че само се намеква, че става дума за Турция.

Политологът посочи, че неведнъж е воден разговора за правомощията на служебния кабинет. По думите му, служебен кабинет не може да инициира промяна на закони, включително и на кодекс, какъвто е изборният кодекс.

„Не е работа на служебния кабинет да предлага толкова спорни текстове и промени. Трябваше да се изчака редовен парламент, който да инициира такъв дебат, ако има нужда. Президентът може и има право да участва в този дебат, но не и иницииран от служебно правителство“, подчерта Киряков.

„Темата с намесата на други държави в суверенни български избори не е от днес и вчера. Проблемът винаги е бил, че се фиксира единствено намеса от Турция. Намеса има от много страни и не само от Турция“, добави политологът.

Според него настроенията на обществото могат да надделеят над разума и по думите му, става въпрос не само за българи, живеещи в Турция. „Не се следва здравият политически разум и фундаменталните човешки права. Тази конюнктурна заигравка е вредна и за политическото представителство, и за европейското председателство на България, и за отделните политически формации“, категоричен е той.

По думите му, всеки парламент прави промени в изборното законодателство и обикновено те са в опит да се навреди на една или друга политическа сила и се правят в последния момент. „Президентът има някакви правомощия, но не може да се бърка във властови права на мнозинството в българския парламент, свързани с една от най-важните теми“, посочи Георги Киряков.

Той смята, че е очевидно, че с посочването и на други проблеми Румен Радев се опитва да преодолее един грешен съвет, който са му дали. „Очевидно е, че е неопитен, екипът му – също“, посочи още политологът. Киряков каза, че очаква бързо съставяне на правителство.

Чуйте целия анализ на политолога Георги Киряков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …