сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Киряков и Петър Стоянович: Има ли решение на бежанската криза в Европа на няколко лагера

Георги Киряков и Петър Стоянович: Има ли решение на бежанската криза в Европа на няколко лагера

Бежанската криза в Европа се оказа един от най-големите проблеми, с които се е сблъсквал Стария континент – проблем, който продължава да създава разцепление между държавите членки и за който Брюксел все още няма окончателно решение.

Темата в еМисия България коментираха политологът Георги Киряков и Петър Стоянович, историк, политик и бивш министър на културата.

Европа в момента е разделена на поне два лагера – на Вишеградската четворка, която се опитва да налага политика на нетолерантност, и от друга страна – Германия, която не е гранична държава, почти в средата на континента е и бежанският поток към нея не е толкова силен, колкото към Гърция, Италия, Унгария, отбеляза Киряков.

Той добави, че бежанските лагери в граничните държави като Италия и Гърция са препълнени с мигранти, които всеки момент „чакат някоя от страните да охлаби политиката си към тях и да тръгнат пак на вълни към Западна Европа“.

Брюксел е „жълтите павета“ на Обединена Европа,

но никой не пита хората в Гърция, в България, в Южна Унгария, изобщо цялата стара австро-унгарска империя, която е винаги буфер между Близкия изток, Русия и Германия, дали наистина са съгласни да бъдат подизпълнители на една воля, която научават чрез някакъв декрет, коментира Стоянович.

Според него именно тези страни, от които е произлязла Общността, но които в крайна сметка не представляват Европа, колкото и да са важни, трябва да избегнат това постимперско величие.

„Малките“ членки на Общността не са избутани и имат право на глас, но никой не иска да го надигне и покаже, както е и с българското правителство, отбеляза на свой ред политологът, според когото именно затова Орбан е толкова дразнещо изключение.

„Цялата източна и южна периферия на Европа приближава своята гледна точка, въпреки че говоренето е различно. Другите, сред които и България, се опитват еднакво неуспешно да избегнат чука и наковалнята. Тези държави имат право на глас, но той не се чува“, смята пък Стоянович.

„Защо да не мислим, че има прекалено много лидери в Европа? Лодката, в която сме, или няма кормчия, или всички дърпат руля натам, накъдето те искат. Има силно лидерство, но проблемът е, че тези лидери – на Германия, Унгария, Чехия, Полша и т.н., нямат историческия усет, че Европа трябва да бъде спасена с компромиси и съгласие между тях“, обърна внимание Киряков.

„Възможно решение е да се търси обединяваща фигура, зад която да застане Европа, но при тези национални егоизми това е напълно невъзможно. Лека полека вървим към частично политическо, културно и финансово поляризиране на Европа на няколко лагера“, добави и Стоянович.

Двамата коментираха и значението на образованието за социалното равенство и благосъстоянието, както и Световната седмица на забранените книги.

Чуйте целия разговор с Петър Стоянович и Георги Киряков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …