сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Киряков и Борислав Сандов: Ветото на президента е навременна и важна първа стъпка

Георги Киряков и Борислав Сандов: Ветото на президента е навременна и важна първа стъпка

„На основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на България днес наложих вето върху Закона за концесиите. Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът предвижда промени в 29 други закона. Подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност“.

Това заяви в първото си специално изявление президентът Румен Радев. Той изрази надежда институциите да подхождат отговорно и при спазване на българското законодателство.

Политологът Георги Киряков бе в студиото на еМисия България и коментира първото изявление на президента, с което наложи вето на Закона за концесиите.

„Това е абсолютно навременно вето на президента и първа много важна стъпка в началото на неговия мандат“, коментира Киряков.

„Може би е част от предизборната кампания и напълно логично е всякакви групи по интереси да реагират по този начин“, смята политологът. По думите му, едно ново Народно събрание може и да не може да се споразумее по промени на тези 29 закона, за които спомена президентът. Той е категоричен, че трябва да има обществен дебат, макар че такъв тече от много време.

„Една от основните критики от отделните групи по интереси е, че законът дава възможност на концесионери, които са на загуба, да поискат от общината или държавата да им заплати разходите за направените до сега инвестиции. Това е първият спорен момент. Вторият е, че тази концесия може да се удължава буквално доживот“, обясни Киряков.

„Знаем, има дългогодишен спор за концесията на Витоша, за тази на летището. Това са основните фактори, заради които има сериозни критики срещу този закон“, припомни още той.

„Не е проблемът, че няма обществени обсъждания. Такива има, включително и фиктивни. Важно е в случая общественият интерес, който е свързан с пари на данъкоплатци, да не се нарушава.
По думите му, Радев цели институционално укрепване на президентската институция. Политологът смята, че ако е имало въпроси, може да затъне в предизборна риторика, което в момента е излишно.

Борислав Сандов от „Зелените“ коментира, че решението на държавния глава е навременно. „Аз съм приятно изненадан. Законопроектът беше действително много скандален“, посочи той.

„От една страна създаването на вечни концесии ще подари на определени олигархични кръгове ресурси во веки. Става дума за интереси, свързани с води, здравеопазване и друг тип услуги. Това са местните олигарси, които владеят и част от националните паркове. Те щяха да поръчат вечно право“, заяви Борислав Сандов от „Зелените“ по телефона. Той каза, че се отива към следващото Народно събрание, което трябва да реши какво ще се случи с този закон.

„Предстои обществен дебат, в който, надявам се да бъде защитен обществения интерес“, посочи Сандов.

Политологът Георги Киряков коментира и темата за машинното гласуване. Той посочи, че все още се обсъжда възможността за толкова кратко време да бъдат поръчани машините за гласуване, кой ще ги сертифицира, колко ще струва, как ще бъдат разпределени и каква ще бъде логистиката.

По думите му, голяма част от българите е вероятно да не могат да се ориентират с машинно гласуване.

„Проблем е, че има предсрочни парламентарни избори. След президентските избори, твърде кратко време има за подготовка за машинно гласуване. Въпреки това смятам, че администрацията е готова да изпълни това“, коментира политологът.

„И в двата случая решение на съда или липса на решение на съда, щеше да доведе до това, че някоя от партиите да атакува легитимността на изборите“, посочи Киряков. Той посочи, че в тази ситуация рискът е да се наемат или купят машини, които са на завишени цени. Другият вариант е перманентна политическа криза.

„Не сме обмислили и дали има фирма, която да гарантира сигурността на вота през такива машини. В Холандия преосмислиха използването на машини за избори“, посочи политологът.

Чуйте изявлението на президента Румен Радев и разговора в студиото на Би Ай Ти с Георги Киряков, както и включването по телефона на Борислав Сандов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …