вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Киряков: Демокрацията е за популисти и няма цена

Георги Киряков: Демокрацията е за популисти и няма цена

„Цветан Василев лека полкека повдига завесата. От политическа гледна точка това интервю едва ли ще произведе някакъв ефект. Българският политически елит няма да пострада, а Цветан Василев сигурно няма да спечели. Ако го прави с предизборна цел, няма да произведе необходимия ефект – да тласне обществото в една друга посока на мислене“. Това е мнението на финансистът и политолог Георги Киряков.

„Той може да не дочака момента, в който ще ги съди, защото не се очертава промяна на политическото статукво. То толкова се е стабилизирало, че е удобно и на българските граждани. Независимо от всичките тези разкрития, една голяма част от обществото ще махне с ръка и ще си каже: „Стига толкова, това отдавна е пито-платено“, обясни Киряков.

Според него може да се вярва на част от социолозите, които през последните години са опитали да изчистят името си. Киряков прогнозира, че може би ще бъдем свидетели на поредната победа на ГЕРБ на следващите избори.

47 млн. лв. ще бъде цената на предстоящите избори. „Демокрацията няма цена. След като няма цена, тук въпросът е дали администрацията правилно е разчела тези пари или е завишила някои разходи. Важни са изборните резултати и те да дадат справедлив резултат“, добави финансистът и каза, че технологията на провеждането на изборите е една и съща независимо дали вотът е за държавен глава или за парламент.

Контролът, по думите му, се осъществява преди всичко от наблюдатели и застъпници. „Големи и мащабни манипулации на избори не е имало. Големи партии не са оспорвали резултати от избори. Вероятно все още изборите произвеждат справедлив резултат. Въпросът е в желанието на кандидатите и на хората за някаква промяна. Статуквото няма изгледи да се промени, защото може би е удобно за българския народ“, смята Георги Киряков.

Според него, българите вероятно чакат кандидатура, която ще е умерено патриотична, умерено прозападна и проруска. „Някакъв типичен български баланс, така както го е описвал Алеко Константинов. Да търсим пътя на най-малкото съпротивление и да не изпадаме в крайности“, смята Киряков.

Той каза, че Шарл дьо Гол и Чърчил са били популисти и контрира президента Росен Плевнелиев, който каза в интервю за Би Ай Ти, че демокрацията не е за популисти. „Има нужда от силно лидерство, което да поведе Европа. Трябва да се прави разграничение между крайния и умерения популизъм. Самата Меркел с посланието си към мигрантите упражни мек популизъм“, коментира политологът.

Вижте целия разговор с Георги Кирвяков за финансирането на изборите, цената на демокрацията и интервюто на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Да. В системата Е Проблемът. …в ‘Системата’ на ‘наште’ (‘избранници’/’елит’)…която Е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !, до 1989та явна, а при ‘прехода’ подприкритийно ТроянскоКонна.
  … Всъщност :
  а. Е ли Възможно Ако у Нас имаше понеНормалност – НАД 3М Българ(к)и да СА в Exodus ?!…и то при ГрандТотал Българ(к)и по Тази Планета 6.834М
  б. при Този социален Колапс у Нас – Е ли нормално да има 403 (Четиристотин. И три.) политфирмации ?!
  в. Е ли Вярно че ‘благодарение’ на ‘наште’
  – Сме Световни ‘лидери’ по Всякакви вагабонтства ?!
  – Сме с ГлобалноУтвърдено ‘признание’ за ЯсноЧий ТроянскиКон ?!
  г. Е ли Вярно че у Нас условията на труд са тип Аушвиц ?! , хеле пък заплащането
  д. Е ли Вярно че ‘благодарение’ на ‘наште’ – цените у Нас (в цифри ) са Равни или по-Големи отколкото в Развити Държави ?!…и то при Срамните доходи у Нас
  е. Е ли Вярно че АбсолютноВсичките ‘наште’ – са Доказани и/или ДоказаноСвързани от/с т.нар. ‘предишен режим’ ?!
  ….. Е тогава – отде-накъде да иде Човек да гласува за който-и-да-е от ‘наште’ ?!

  Quo Vadis ли ?!
  – Никакво преговаряне ! Двустъпковата !!!