вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Христов: СЕТА и ТТИП защитават интересите на големите корпорации, а останалите ще загубим

Георги Христов: СЕТА и ТТИП защитават интересите на големите корпорации, а останалите ще загубим

Георги Христов, координатор на „STOP TTIP“ за България от сдружение „Солидарна България“, коментира в еМисия България, че търговските споразумения СЕТА (между Европейския съюз и Канада) и ТТИП (между ЕС и САЩ) защитават интересите на големите корпорации, чуждестранните инвеститори за сметка на местния бизнес.

„Споразуменията са обезпокоителни по множество причини. Те са проектирани така, че защитават интересите на големите мултинационални корпорации, а останалите ще загубим, затова гражданите протестират“, категоричен е Христов.

Преди седмица, в Братислава се проведе заседание на икономическите министри на ЕС и комисарят по търговските въпроси на съюза Сесилия Малмстрьом. Темата бе Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Активисти и организации от цяла Европа също се събраха в столицата на Словакия, за да протестират срещу споразумението.

„На практика из целия континент протестират, в Братислава бяхме представители на 16 държави“, отбеляза Христов.

Той допълни, че заседанията са се проввели при абсолютна секретност , без да има никакъв шанс хората да разговарят с министрите.

„Например, ние не знаем дали Божидар Лукарски е участвал и, ако е, каква позиция е защитавал“, посочи Христов.

По думите му не се знае изобщо българската позиция, въпреки опитите на сдружението му да получи становището на българското правителство за СЕТА.

„СЕТА наистина е като троянски кон, защото над 400 хил. американски компании имат седалища в Канада и чрез СЕТА те също ще се възползват от договореностите в споразумението“, подчерта Христов.

„Канада и САЩ не са силен търговски партньор на България и няма какво да предложим на тамошния пазар. Колко фирми могат да се възползват, но за сметка на това ще се разделим с доста неща. Конкретните опасности са привилегированото положение, което получават чуждестранните инвеститори, които ще имат предимство пред местните производители“, обясни още той.

Соговорите дават на големите корпорации лостове за влияние, които не би следвало да имат, заключи още гостът на еМисия България.

Вижте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …