понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Христов: СЕТА и ТТИП са преврат срещу националните държави

Георги Христов: СЕТА и ТТИП са преврат срещу националните държави

Георги Христов от сдружение „Солидарна България“ коментира, че търговските споразумения СЕТА (между ЕС и Канада) и ТТИП (между ЕС и САЩ) са преврат срещу националните държави.

„Единствените печеливши ще са огромните мултинационални корпорации, а всички останали ще са губещи“, посочи Христов в предаването еМисия България.

По думите му това не са просто търговски договори, но и политически.

Той посочи, че не може да се говори за съществени разлики между двете споразумения.

„Де факто става въпрос за почти еднакво споразумение, затова австрийският канцлер заяви миналата седмица, че който ратифицира СЕТА поставя основата за ТТИП“, поясни Христов и добава, че разликата е, че в Канада действат по-високи стандарти и регулаторното сътрудничество е малко по-вероятно да снижи стандартите.

„Най-спорните моменти са тези инвестиционни съдилища – където само чуждестранния инвеститор може да заведе дело“, каза той.

Според него българските компании са прекалено малки и когато огромни корпорации влязат на пазара ще бъдат изтикани, защото няма да могат да предложат същото.

„България няма официална позиция, сякаш подобно споразумение не съществува. Това се дължи на липсата на позиция, очаква се какво ще реши ЕК“, каза Христов и допълни, че позициите на отделните държави трябва да станат ясни в петък.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …