четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Господинов преди премиерата на „Там, където не сме“: Тъгата от това, че си българин днес, е силна

Георги Господинов преди премиерата на „Там, където не сме“: Тъгата от това, че си българин днес, е силна

Тази вечер в Клуба на архитектите писателят Георги Господинов представя книгата си “Там, където не сме”, съставена от стихове, събирани в продължение на 10 години.

Преди дни пък той публикува послание във „Фейсбук“ в подкрепа на каузата ‪#‎ИскамДаГласувам, към която е съпричастна и Би Ай Ти: „Утре НС гласува дали да останат ограниченията в изборния кодекс за българите в чужбина. Бил съм известно време българин в чужбина, срещал съм ги през годините и мога да го кажа – недопустимо е техният глас да бъде ограничаван. Не превръщайте българите в чужбина – чужденци в България! Тук живеят достатъчно такива. ‪#‎ИскамДаГласувам‬“.

Часове преди премиерата, за новата му книга и за гражданската му позиция с него разговаря колегата ни Олга Узунова.

„Това е наша обща кауза, всеки е бил българин в чужбина или познава такива хора, недопустимо е да се ограничава тяхното право. Дано има следващи стъпки и управляващите да бъдат на нивото на дебата“, коментира той по повод на преодоляното вчера в парламента президентско вето.

„България ще се превърне в страна за напускане, така че ако искаме да останем там, където сме, трябва на мисловно ниво да се променят някои неща. И това се отнася особено за хората, които гласуваха.

Тъгата от това, че си българин днес, е силна, дори там е по-силна. Подобно деление е меко казано не просто глупаво и незаконно, то е отвъд човешкото“, добави той.

„Тези неща (стиховете – бел.ред.) са писани по улиците на чужди градове, на други пространства из Европа. Отнема време, за да се превърне всичко това в една цялостна книга“, каза още писателят.

Георги Господинов припомни, че е започнал творческата си кариера именно с поезия и винаги е писал поезия между романите си, в които също могат да се открият тези нейни „контрабандни“ вмъквания в сюжетите. „В крайна сметка човек пише една и съща книга и понякога е по-добре да го напише в поезия, друг път в роман, – жанровете не са ми толкова важни.“

„Там, където не сме“ е книга между онова „там“ на детството, което още не е отминало, и онова „там“ смъртта, което още не е дошло. Тя е за следобедите на бавно съзерцание. Тя е книга за неслученото, което ни е по-важно“, обясни той в отговор на въпрос.

Запитан за посланието, Господинов отвърна, че то е, че човекът е преди всяка идеология и всички сметки, които си правим, защото когато съблечем от него всичко това, остава само той – с всичките си съмнения и със следобедните си тъги. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …