четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Господинов: Голямото усилие днес е да си нормален

Георги Господинов: Голямото усилие днес е да си нормален

Голямото усилие днес е да си нормален, това е новият героизъм. Сега е времето да не изпаднем в общата истерия. Това казва в един разговор за еМисия България българският поет и писател Георги Господинов.

„Днешното време ми изглежда като заставане на някакъв ръб, в който бъдещето не е много розово, но и миналото също не е такова, че да изпиташ носталгия към него. Това е идеално време за бавене и мислене, за рефлексия“, смята той.

Според писателя днес пишещите и анализиращите трябва да си позволят да застанат на губещата страна, да не влизат в тази настояща вълна на пост-истина и алтернативни факти.

„Сега е време, в което може да се прецени кой може да остане с ума си и верен на основни човешки ценности. Защото и това време ще мине, и тези, които в момента са дръпнали много напред като част от тази вълна, ще отминат и ще останат ония ценности от Стария завет и отпреди това, които са едни и същи за всяка култура“, добавя той.

Според Георги Господинов България има дълъг опит с тъгата. За него непреживяната, неизказаната, неизговорената тъга е българската болест. Няма нищо лошо човек да е тъжен, проблемът е когато неизказаната тъга се превръща в агресия, смята поетът.

За заглавие на къс разказ, посветен на България, той би използвал може би думи от първото изречение в „Сляпата Вайша“, която с едното си око гледала назад в миналото, а с другото – в бъдещето. Това разкъсано, разтерзано гледане е характерно за тук, казва Господинов.

Писателят признава, че не обича определението „интелектуалец“, което според него отдавна не работи. Този, който мисли света и се опитва да застава на страната на доброто, е ценният човек, категоричен е той.

Сред най-наболелите проблеми на културата у нас той споменава отношението към хората на изкуството, не толкова дори липсата на пари за тях. Нищо особено не мога да искам, освен да не се сещат за хората на изкуството само по празници като 24 май, казва Господинов.

По думите му културата не е нещо, което да покажем в Лувъра, а всичко, което е живо и се създава тук, днес и сега.

Четенето не е лукс, а част от съпротивата срещу политическия кич и пропаганда, които разрушават устои и ценности, заключава още писателят Георги Господинов. Чуйте интервюто с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …