сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Господинов: Да се говори, че бежанците са друг биологичен вид, е непозволимо

Георги Господинов: Да се говори, че бежанците са друг биологичен вид, е непозволимо

Днес лесно се гневим и медиите превръщат това в силна позиция. Ако днес искаш да си „куул“, готин, то удряш с юмрук по масата, всички сутрешни блокове излизат с хора, които казват: „Няма какво да го мислим“, тип ала Динко, или професори, които изговориха нещо, което не би трябвало да се чува от медиите – че бежанците, мигрантите, са друг биологичен вид. Това е непозволимо.

Ние забравяме, че сме направени от това, което изричаме.

Това каза писателят Георги Господинов в предаването еМисия България. Той добавя, че думите не са просто знаци, тъй като те могат да произвеждат и изграждат.

„След атентатите чувам, че се говори по медиите радикално, как Европа трябва да отвърне на удара. По този начин ставаме лесна жертва, на това, което терористите искат, т.е ако твърдим, че Европа е стара цивилизация с установени ценности, не върви да препаше колана с взривни вещества. Отговорът на Европа трябва да е друг“, категоричен е писателят.

„Имаме няколко поколения, които не познават какво е да живееш без криза, и това дава трудна сетивност за времето без криза и при криза, но за съжаление е така в цяла Европа в момента. Това, което литературата може да направи, е да развива чувствителност, емпатия към другия, към неговите истории, към всичко, което не знаем за другия, тъй като непознаването и страха са основни акценти в това, което се случва“, уверен е той.

По думите му случващото се днес не е само резултат от икономически проблеми, а е резултат от изгубването на идентичността на терористите.

„Основният проблем лежи в човека. Той е проблем за изгубването на смисъла у самите терористи“, посочи Господинов.

Писателят допълни, че светът се е взрял в миналото си, търсейки липсваща идентичност и самочувствие.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …