петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Ганев за бюджет 2017: Чакаме реформи в секторите с увеличени средства

Георги Ганев за бюджет 2017: Чакаме реформи в секторите с увеличени средства

Правителството одобри държавния бюджет за следващата година, както и тригодишната бюджетна прогноза. Законопроектът бе разгледан на извънредно заседание на правителството.

Над 1,3 млрд. лв. ще е дефицитът догодина, като кабинетът обещава да не тегли нов външен дълг, а в края на 2017 г. общо задълженията на държавата да са по-малко в сравнение с края на предходната

Сред основните моменти са:
– увеличението на минималната работна заплата от 420 на 460 лв.,
– заложеното увеличение на пенсиите с 2,4% от началото на юли, като таванът остава същият, докато възрастта и стажът за пенсиониране продължават да се повишават,
– образованието, науката и здравеопазването са изведени като приоритетни сфери, макар че и синдикати, и работодатели настояват за повече средства за тях,
– разходите за отбрана са с най-голямо увеличение,
– нова социална помощ за децата с увреждания,
– увеличаване на заплатите на учителите с 10%,
– повече пари за спешната помощ и т.н.

Вижте повече подробности от изявленията и реакциите в репортажа на Би Ай Ти:

В студиото на еМисия България новата финансова рамка коментира икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

Целите на самия бюджет от гледна точка на промени в начина, по който действа държавата, могат да се видят, когато се видят бюджетите на съответните министерства и това за какви точно реформи ще отидат парите, заяви той в отговор на въпрос.

Според Ганев единственото, което трябва да ни притеснява, е именно дали ще видим реални промени във важни за държавата сфери срещу увеличените средства. В този смисъл той даде за пример „неоправданите с нищо увеличения за МВР, които се провалят в дълга си към българското общество“, както и големите увеличения за съдебната власт, където по думите му повечето средства отиват за заплати.

Във връзка с макроикономическата картина, той открои неприятния факт, че всичко е било изготвено с данните за БВП от средата на септември, които в началото на октомври са били значително ревизирани от НСИ. Това означава, че БВП вероятно и догодина ще е много по-голям, отколкото е заложено в средносрочната прогноза, обясни той.

Според експерта бюджетите у нас се правят по безумен начин, като просто се взема и попренарежда матрицата от предходната година и се отчита влиянието на един или друг министър.

За сметка на това Ганев е на мнение, че Министерството на финансите трябва да бъде похвалено за приходната част. Българската данъчна система той определи като доста разумна, приемлива и успяваща да събира приходите на относително малка за обществото цена.

Разходите обаче се планират и разходват по безумен начин, като общественият ефект на всеки похарчен лев е много по-малък от стойността му, категоричен е Ганев.

Той коментира и цифрите, които сочат намаляване на безработицата – по думите му до естественото за страната ни ниво, вдигането и последващо спадане не потреблението, ръста на инвестициите и други параметри във финансовата рамка. Вижте коментара му:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …