сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Ганев и Георги Неделчев: Безусловен базов доход в България – възможно ли е

Георги Ганев и Георги Неделчев: Безусловен базов доход в България – възможно ли е

Финландия започна проект за безусловен базов доход – 2000 финландци ще взимат по 560 евро от държавата без никакви условия към тях.

Ще има ли финансов ефект от подобен държавен подход и приложим ли е за икономики като българската – коментираха финансовите експерти Георги Ганев и Георги Неделчев.

„Проектът за безусловен базов доход е спорен, защото променя смисъла на цялата обществено-политическа система, че дори смисъла на паричната система, така че дебатитете тепърва предстоят и хубаво е, че финландците ни принуждават да говорим по темата“, смята Георги Неделчев.

„Безусловен базов или гарантиран доход означава, че всеки човек поради самото си битие като гражданин на дадена държава получава годишно или месечно някаква сума, независимо дали работи или не. Ако изкара нещо отгоре, е за него, горницата обаче се облага с данъци. Т.е. Не трябва да изпълняваш никакви условия, за да получаваш грантирания доход“, обясни на свой ред Георги Ганев.

По думите на финансиста Георги Неделчев, въвеждането на безусловен базов доход е напълно приложимо и в България.

„За да се възстанови някаква социална и морална справедливост в обществото, сумата трябва да покрива някакъв социален минимум“, категоричен е финансистът.

Според Георги Ганев, гарантираният базов доход поставя въпроси като това дали с него се елиминира държавното здравеопазнане, образование или пенсионно осигуряване, и ако ги елиминира, то как се прехожда от едното към другото.

Важен въпрос е и дали подобен дохот трябва да получават и хора, които живеят извън България, допълни той.

На свой ред, Георги Неделчев отбеляза, че няма логика хора, които не живят в страната, да получават безусловен базов доход само заради гражданството си.

„Големият въпрос при гарантираният базов доход е колко ще се произвежда. Ние можем да си раздадем 30 млрд. лв, можем и 100 млрд. лв. да си раздадем, но въпросът е какво ще можем да си купим с тях“, изтъкна Георги Ганев.

Целия разговор с финансовите експерти Георги Ганев и Георги Неделчев можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  …и един ОсновоВлудяващ Факт :
  – цените Днес у Нас по етикетите (т.е. В цифри) СА равни или Дори по-Високи от Във Водещите Държави.
  ––
  Е Казано : – на Серсеми – пари/власт НЕ давай !

 2. Г-жо/жице Мария може ли да кажете след като технологий, машините и роботите заместят човека, как мислите че човечеството ще се изхранва без работа следователно и доходи, въпросът е да се мисли за бъдещето и за развитието на децата които ще израстват в България. Това ще промени абсурдното положение в което е поставена страната. Може да няма представен анализ на интервюто но това не означава че не е направен.

 3. Не чух никакъв приличен отговор на въпроса освен увеличаване на ДДС друг източник на 33те нужни млрд. предвижда ли застъпникът на базовия доход. Нужното увеличение на ДДС, ако това е източникът, е към 100-120% и ефектът върху пазара е лесно предвидим. Също, с цялото ми уважение, ако няма истински експерти, които да поднесат валидни аргументи за определена гледна точка, няма нужда да каните доброволци да импровизират общи приказки или откровени измислици. Защото ще съсипят гледната точка и – следователно – информираността на аудиторията ви с неадекватното си представяне. Няма как да е експерт, човек който отговаря на въпроса „как ще се финансира такова начинание в България“ с „мога да ви кажа колко е базовият доход във Финландия“. Ако бяхте дали на Г.Ганев задачата да представи плюсове и минуси, предварителни изчисления какъв базов доход може да си позволи българската икономика, заедно с особеностите на финландския пилотен модел, щяхте да постигнете х3 добавена информационна стойност на този разговор в сравнение с протеклия разговор между глухи.