сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Ганев: Държавният бюджет не може да подобри благосъстоянието на хората
Снимка: ЕРА

Георги Ганев: Държавният бюджет не може да подобри благосъстоянието на хората

„Държавният бюджет не може да подобри благосъстоянието на хората. Важното при един бюджетен закон е какво се планира да се случи със здравето на публичните финанси. И дали ще има и колко големи дефицит и излишък. Проблемът с благосъстоянието на хората опира до други неща. Ключово нещо в публичните финанси е ефективността на публичните разходи. Тя е изключително ниска. Или с по-малко пари може да бъде постигнат същият ефект, или със същите – много по-голям“. Това коментира в еМисия България икономистът Георги Ганев.

Той каза още, че е необходимо държавата да започне да харчи така, че с всеки похарчен лев да се извлича максимална полза. „Не сме бедна държава. Погледната като материално благосъстояние, България е една от най-богатите страни в света – в горната една трета или една четвърт. Вярно е, че ние сме свикнали да се сравняваме само с най-богатите“, добави Ганев.

Днес депутатите гласуват Бюджет 2016 на второ четене. От опозицията твърдят, че пред икономиката на страната стои гръцки сценарий, нещо което бе отречено от Диана Йорданова – зам.-председател на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ. „Целта през 2018 година е държавата да има балансиран бюджет – да харчим толкова, колкото имаме в приходната част“.

Румен Гечев от БСП обяви, че случващото се – опозицията да получи текстовете „5 секунди преди заседанието“, е атентат срещу демокрацията. Липсата на представители на правителството по време на обсъждането, и особено на премиера, пък той определи като неуважение към избирателите.

Вижте също

Финансистът Румен Гълъбинов с коментар за драмата с КТБ и новия закон, който пишат за нея Пеевски и Цонев

Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС подготвят нов законопроект за КТБ, който да докаже, …