вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Данаилов за любимите си учители на 24 май: Без обич нищо не става

Георги Данаилов за любимите си учители на 24 май: Без обич нищо не става

Без обич нищо не става. Трябва да обикнеш това, което учиш, а за това е отговорен добрият учител. Не може да си добър учител без да си добър човек.

Това послание отправи писателят Георги Данаилов към съвременните будители и учители във връзка с днешния празник на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май. Той разговаря с еМисия България от своя дом в любимата си Ковачевица.

По думите му няма по-големи български празници от 24 май и 6 ноември, тъй като и двата отбелязват нещо, което „собственоръчно и собственоумно сме направили“.

„Днес за мен е и ден на моя учител. Аз съм вече стар човек, но и до днес си спомням имената на най-добрите ми учители“, каза Данаилов, като изброи няколко от тях.

Записах се да следвам химия благодарение на моя учител Христо Ненов, герой от войните, ослепял, почти не виждащ, спомни си писателят и разказа няколко забавни случки с него, като подчерта, че чувството за хумор е едно от най-ценните неща в един преподавател.

Той беше прекрасен човек и ето защо мисля, че родителите ни раждат, но учителите ни правят човеци, отбеляза Данаилов.

По повод начина, по който бяха проведени тазгодишните матури, той коментира: „По-войнствен, по-проследяван, по-технологически обезпечен изпит не бях срещал. Едва ли не цялата първа българска армия беше там да пази преписвачите. Защо? Аз имам един отговор – защото въпросите, които се задават, не искат умни и образовани хора, а обезателно начетени зубрачи. Това иска съвременната система. Това е позор за тези, които я създават.“

„Целта на образованието не е зубрещи, знаещи, наизустяващи хора, а разумни хора. Не е вярно, че учениците са станали по-лоши, просто ги интересуват други неща. Интернет днес е едно помагало, но не значи, че който може да си служи с него е умен човек. Умен е който разбира какво му казва интернет, а това изисква подготовка, знание и обич“, добави писателят.

Да бъдат добри хора, да се веселят не само на празници, а и на делници, и да работят за България – това пък пожела Георги Данаилов на всички български граждани както в родината, така и зад граница, за 24 май. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …