понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Бърдаров: Сребреница е новият срам на Европа след Холокоста

Георги Бърдаров: Сребреница е новият срам на Европа след Холокоста

На 11 юли се навършиха 21 години от навлизането на сръбските войски на генерал Ратко Младич в Сребреница. Събитията от юли 1995 г. довеждат до най-масовото изтребление на хора в Европа след Втората световна война. Само за седмица в града са убити над 8000 мъже и момчета, повече от 30 000 жени и деца са депортирани в рамките на два дни.

През 2007 г. Международният съд за правата на човека в Хага призна клането в Сребреница за геноцид.

За поуките и последиците 21 години след Сребреница разговаряме в еМисия България с преподавателя по етно-религиозни конфликти и писател Георги Бърдаров. Последната му книга „Аз още броя дните“ е написана именно по действителен случай от Сараево.

„Най-тъжното е, че историята многократно се повтаря и то в много кратки интервали от време. След Втората световна война, когато се разбира какво реално се случва в концлагерите и какви са реалните измерения на Холокоста, в Европа има ужасен срам от това, че са допуснали в центъра на цивиизацията такава безчовечност. Сребреница е късата памет и новия срам на Европа 50 години по-късно – историята се повтаря по зловещ начин“, коментира Бърдаров.

„Трудно мога да намеря отговор на въпроса за тази крайната човешка жестокост., защото Сребреница е един от върховете на тази жестокост. Още повече, че за разлика от останалите войни, тук говорм за хора, живели  врата до врата, работили в едни и същи учреждения, посещавали едни и същи киносалони, училища, има иляди смесени бракове“, посочи още преподавателят.

Според него не религията дели хората, а нещо в човешката природа е много кърваво и страшно

„Едно от най-ужасните неща, за които си дадох сметка, тръгвайки си от Сараево, че във война не мога да гарантирам и за самия себе си как бих постъпил“, каза още той и допълни, че не може само войната да е оправдание на насилието тъй като героите на неговия роман решават да останат хора и да не се превърнат в убийци.

Бърдаров посочи, че се страхува, че може да се случи скоро нещо подобно на Сребреница, отново на Балканите. По думите му най-вероятное да е в Босна и Херцеговина или Македония, защото са изкуствено създадени държави.

Преподавателят подчерта, че вече не е оптимист, че може да се предотвратят подобни зверства, защото зад всеки конфликт стоят сериозни икономически интереси.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …