събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Георги Бърдаров и Ирена Нанкова: Можем ли да се справим с демографската криза

Георги Бърдаров и Ирена Нанкова: Можем ли да се справим с демографската криза

България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично в следващите години, става ясно от доклад за прогнозите на Икономическия и социален съвет на ООН. Още през 2020 г. населението на страната ни се очаква да бъде под 7 млн. души, а между 2035 и 2040 г. ще бъде под 6 млн. души. Границата от 5 млн. души се очаква да бъде достигната през 2060 г. До 2100 г. живеещите в страната ще бъдат 3.85 млн. души. Това обаче са средните прогнозни стойности, като докладът предоставя и други, които са песимистични и оптимистични.

За демографската криза разговаряме с писателя и преподавател по Социално-икономическа география в СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Бърдаров. В ефира на Би Ай Ти се включи и Ирена Нанкова – създател на интересната инициатива “Имот под наем, без наем”, която се бори с обезлюдяването на малките населени места.

„Ние сме част от развития свят и се вместваме в общоевропейските тенденции. Изключително рисковано е да се прави дългосрочна демографска прогноза“, обясни Бърдаров.

По думите му, не е проблемът в абсолютната бройка на населението, а в промяната на структурата. Възрастовата структура е най-обезпокоителна за България. „Никога не сме имали такъв огромен процент на население на хора с образование и възможност за реализация. Доскоро обществото ни е било с изцяло патриархални ценности – дом, семейство и повече деца“, коментира Бърдаров.

Ирена Нанкова обясни, че най-важното е, че са успели да създадат сайт, в който да се съберат всички обяви и да се запазят във времето. „Създаваме национална база с обяви за домове, които се отдават под наем на хора, които искат да се завърнат на село“, разказа Нанкова. Има 118 успешно реализирани обяви.

Вижте целия разговор с Георги Бърдаров и Ирена Нанкова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …