събота , 23 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Георги Атанасов: Идентичността на ЦСКА се носи от екипа, емблемата и публиката. Вечно дерби ще има

Георги Атанасов: Идентичността на ЦСКА се носи от екипа, емблемата и публиката. Вечно дерби ще има

ЦСКА отпаднаха изключително изненадващо от „Локомотив-София“ за Купата на България в средата на миналата седмица. Вчера армейците пък победиха „Берое“, но и там не се размина без скандали, след като Светльо Петров, бившият футболист на червените, отправи индиректно обвинение, че ЦСКА са „хванали“ съдията.

Какво се случва с червения клуб, работи ли той със съдиите, за да печели, това ли е автентичността на армейския дух след появата на новото ЦСКА, както и редица други теми в студиото на „Спорно за спорта“ коментира спортният журналист Георги Атанасов.

Приличен мач на ЦСКА предвид състоянието на този отбор, събран буквално преди месец, а „Берое“ за мен е разочарование, тъй като все пак е най-добре обезпеченият отбор в елитната група след „Лудогорец“ и „Левски-София“, и то обезпечен на държавната софра, коментира той.

„От много години познавам българския футбол и актьорите в него, така че не се учудвам на тази реакция (на Петров). Ако беше във ведомостта на армията, щеше да говори точно обратното, но той е във ведомостта на държавната фирма „Марица-Изток 2“, която налива от джоба на потребителите на енергосистемата по 5-6 млн. лева на държавния клуб „Берое Марица-Изток 2“, който се състезава в т.нар. Първа професионална лига заедно с частни, общински, полуобщински и други клубове, АД-та, фирми и прочие“, заяви той. По думите му това е пълен нонсенс.

По повод „Локомотив“, той отбеляза, че независимо че е във втора дивизия, отборът е марка в българския футбол и не бива да бъде отписван.

Според журналиста с изключение на „Лудогорец“, в момента всички български отбори са „на едно приблизително равно средняшко дередже“ и ако се включи моралният фактор, то би могло да се стигне до неочаквана развръзка при всеки от тях.

Отбор като сегашния на ЦСКА е в период на създаване от нулата и беше ясно за всички, които разбират от футбол, че с предишните момчета няма как да се продължи приказката – техният подвиг беше направен в рамките на В група, но те извървяха своята част от пътя, категоричен бе Георги Атанасов.

Според него за да може ЦСКА да бъде конкурентоспособен на „Берое“, на „Черно море“, на „Славия“, на „Левски“ във Вечното дерби, той е трябвало да има нови футболисти, събрани буквално на пожар.

Сегашният отбор винаги ще бъде подвластен на турбуленции в този преходен сезон – ще губи, ще печели, ще има разочарования и възходи, предрече анализаторът, според когото това е нормално. Той призова привържениците и медиите да се заредят с търпение, отчитайки миналото и многото проблеми на отбора, които според него са плод и на сериозна мръсна кампания и дългогодишните опити на задкулисието да унищожат отбора.

Идентичността и автентичността се носи от екипа, от емблемата, от ценностите и от публиката, а те са си на стадион „Българска армия“, категоричен е Атанасов.

„ЦСКА си е ЦСКА, със своята генетична ценностна система, и това е ясно за 99% от хората на стадиона. Когато ЦСКА играе отново финал за купата или влезе в Европа, отново ще има по 35 хил. човка на стадиона“, заяви той и в коментар на интервю с Димитър Ангелов-Дучето (виж го ТУК).

„Ангелов много добре знае, че „автентичното“ ЦСКА на Лупи, на „гърнетата“ и други ликвидатори, играеше пред по-малко от няколкохиляди човека. Дори лидерът в първенството „Левски-София“ играе пред по-малко зрители при всички помощи от държавата и задкулисието“, добави той.

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …