събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Георг фон Хабсбург за решенията на бежанския въпрос

Георг фон Хабсбург за решенията на бежанския въпрос

Бежанският въпрос може да бъде решен само с общи действия на Европейския съюз. Трябва да обърнем внимание на начина, по който отделните държави членки се отнасят към мигрантите. Защото докато всяка страна показва различно отношение към тях, споделянето на отговорността, или т.нар. квотна система, просто няма да проработи.

Това каза в интервю за предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти Георг фон Хабсбург, който подчертава, че е специален представител на Унгария. „Това означава, че работя в офиса на премиера на страната, но представлявам Унгария в различни случаи“, допълни той.

Той е категоричен, че когато мигрантите пристигат в Европа, те искат да отидат в държавата, която им дава най-много.

„Това в момента в Германия. Преди това бяха Дания и Швеция. В този смисъл, ако кажете на хората, че трябва да бъдат разпределени да отидат в Латвия и Португалия, те просто няма да искат да отидат там, защото в тези страни получават отношение, различно от това в Германия, Дания и Швеция. Така че това, което трябва да направим, е

да уеднаквим помощта за мигрантите вътре в Евросъюза“,

убеден е Георг фон Хабсбург.

По думите му е важно да се изградят „горещи точки“ за регистрация на мигрантите в страни като Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис, Нигерия.

„Ррегистрацията трябва да се случва, преди хората да стъпят на територията на Европейския съюз, именно в изброените държави. Това, за което говоря, ще се случи в далечното бъдеще, но трябва да започнем да търсим решенията още сега“, допълни той.

„Когато чуете цифрите – че около 7 млн. души са потенциални емигранти; че около 35 млн. души обмислят да напуснат собствените си страни, по политически, икономически причини или заради климата, разбирате, че това е проблем, с който Европейският съюз не може да се спраив сам. Така че, в дългосрочен план,

трябва да мислим за „горещите точки“ като за места, където хората могат да отидат и да поискат убежище не само в Европа,

но и в Северна или Южна Америка, в Азия или Австралия. Мисля, че само по този начин можем да спрем трафика на хора. Защото така мигрантите ще разполагат с редовни документи, ще могат да пътуват без да се нуждаят от трафикантите, а страните, които ще ги приемат, ще могат да се подготвят по-добре за тяхното пристигане“, каза още Георг фон Хабсбург.

Той подчерта, че трябва да се оказва помощ, така че тя да е ефективна, тъй като понякога прекомерната помощ може да причини щети.

Цялото интервю със специалния представител на Унгария можете да видите във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …