сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Златан Стойков: Превъоръжаването е на дневен ред още с приемането ни в НАТО

Ген. Златан Стойков: Превъоръжаването е на дневен ред още с приемането ни в НАТО

Това е добро начало за превъоръжаването на българската армия, не бих казал, че сме закъснели по отношение на бойната техника, но по-добре късно, отколкото никога. Съвсем рационална беше тази стъпка, която дава и по-голямо самочувствие, и доверие на командния и на личния състав, за да почувстват своята съизмеримост с колегите си от НАТО.

Така коментира новината от миналата седмица ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г) и началник на отбраната (2009 г.). Миналата седмица парламентът одобри с голямо мнозинство започването на преговори за закупуването на нова ескадрила бойни самолети и два многоцелеви бойни кораба.

Ген. Стойков напомни, че всяка една армия трябва в определени периоди на своето развитие да се превъоръжава, за да може да отговори на съвременните предизвикателства, особено предвид процесите на глобализация. Още от 11 септември, когато светът заговори за тероризъм, назря проблемът за превъоръжаването на армията, добави той.

„При нас този въпрос назря с приемането ни в НАТО. Оказа се, че с въоръжението ни от Съветския съюз, макар и до последно преди промените адекватно за тогавашните нужди, армията ни вече не може да изпълнява задачи по опазване на международния мир и сигурност.

Тогава се наложи да преоборудваме, за да може контингентите, които пратихме в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и т.н., да намерят някакъв комуникационен достъп със средствата на нашите партньори“.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …

2 коментара

  1. Що за средно

    Стойков,Стойков,така и няма да се научиш на български синтаксис,нито на съгласеване по род и число,нито за употреба на предлозите,нито как се подреждат главните и второстепенните части в изречението.Що за средно училище си завършил?

  2. Няма право

    Златан Стойков съсипа окончателно Българската армия и няма никакво морално право на каквото и да е мнение.Трябва да го съдят за Кербала.