сряда , 26 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Златан Стойков: Превъоръжаването е на дневен ред още с приемането ни в НАТО
ARMIA картинка

Ген. Златан Стойков: Превъоръжаването е на дневен ред още с приемането ни в НАТО

Това е добро начало за превъоръжаването на българската армия, не бих казал, че сме закъснели по отношение на бойната техника, но по-добре късно, отколкото никога. Съвсем рационална беше тази стъпка, която дава и по-голямо самочувствие, и доверие на командния и на личния състав, за да почувстват своята съизмеримост с колегите си от НАТО.

Така коментира новината от миналата седмица ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г) и началник на отбраната (2009 г.). Миналата седмица парламентът одобри с голямо мнозинство започването на преговори за закупуването на нова ескадрила бойни самолети и два многоцелеви бойни кораба.

Ген. Стойков напомни, че всяка една армия трябва в определени периоди на своето развитие да се превъоръжава, за да може да отговори на съвременните предизвикателства, особено предвид процесите на глобализация. Още от 11 септември, когато светът заговори за тероризъм, назря проблемът за превъоръжаването на армията, добави той.

„При нас този въпрос назря с приемането ни в НАТО. Оказа се, че с въоръжението ни от Съветския съюз, макар и до последно преди промените адекватно за тогавашните нужди, армията ни вече не може да изпълнява задачи по опазване на международния мир и сигурност.

Тогава се наложи да преоборудваме, за да може контингентите, които пратихме в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и т.н., да намерят някакъв комуникационен достъп със средствата на нашите партньори“.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

DIMIVANOV картинка

Димитър Иванов: Съветвам ЦИК да въвлекат гражданите в изработването на разяснителни материали за изборите

Съветвам ЦИК да въвлекат обекта на техните грижи – гражданите – в изработването на тези …

2 Коментари

  1. Що за средно

    Стойков,Стойков,така и няма да се научиш на български синтаксис,нито на съгласеване по род и число,нито за употреба на предлозите,нито как се подреждат главните и второстепенните части в изречението.Що за средно училище си завършил?

  2. Няма право

    Златан Стойков съсипа окончателно Българската армия и няма никакво морално право на каквото и да е мнение.Трябва да го съдят за Кербала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *