четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / Ген. Владимир Вазов – първият герой на новата рубрика „Историята оживява“ по Би Ай Ти

Ген. Владимир Вазов – първият герой на новата рубрика „Историята оживява“ по Би Ай Ти

На ген. Владимир Вазов е посветен първият епизод на „Историята оживява“ – съвместна рубрика на сдружение „Българска история“ и телевизия Би Ай Ти.

Историята е за всеки, тя не е за ограничен брой и тип хора, убедени са водещите Иван Кънчев и Марио Мишев, които ще представят по достъпен начин исторически теми и личности всеки вторник от 17 ч.

Акцентът на всяко предаване ще е свързан с годишнина, която предстои или наскоро е отминала, свързана със значимо събитие, рождената дата или кончината на значима или противоречива личност. Освен филмите, които са тяхно дело, в студиото гости ще дискутират и съответните теми.

Месец май е наситен с много значими годишнини, вкл. Деня на храбростта и българската армия, а първата тема е свързана с годишнината от рождението на ген. Владимир Вазов. Той е известен като „победителя от Дойран“, но неговите постижения далеч не се изчерпват само с делата му на фронта, отбелязва Иван.

Ген. Вазов наистина е впечатляваща личност, негови са думите „Трябва да победим или да умрем – друг избор нямаме“ – можете да си представите за какъв устрем става въпрос, добавя и Марио.

„Той е представян от съвременниците си като човек с изключителна осанка и харизма, строг и справедлив, но същевременно запазил своята скромност и човещина. Това е един човек, който незаслужено попада в сянката на своя брат – патриарха на българската литература Иван Вазов“.

Владимир Минчев Вазов е български офицер и един от най-големите български военачалниц без загубена битка. Той ръководи българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война. Роден е на 14 май 1868 г. в Сопот и е осмото дете в семейството на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Негови братя са писателят Иван Вазов, генералът Георги Вазов и политикът Борис Вазов.

Дали ген. Владимир Вазов може да застане на първа линия в историята – разберете от разговора и със събеседника в студиото Стефан Филчев, който от години всеотдайно се опитва да развива къщата-музей на Иван Вазов в Сопот, за да запази паметта не само на писателя, но и на цялото семейство Вазови.

Родът Вазови е един уникален и достоен български род, а Владимир Вазов е изключително честен, скромен и почтен човек, лишен от его и направил страшно много за София. Съвременните политици трябва да вземат пример от него, особено от неговия автентичен, действен патриотизъм, смята Филчев. Чуйте защо от разказа му:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …