сряда , 13 декември 2017
Начало / Водещи / Ген. Съби Събев: „Кугър“-ите не могат да бъдат използвани, защото липсват системи за защита. За изтребителите не трябва лобиране – това е проект, касаещ отбраната ни

Ген. Съби Събев: „Кугър“-ите не могат да бъдат използвани, защото липсват системи за защита. За изтребителите не трябва лобиране – това е проект, касаещ отбраната ни

Сагата с „Кугър“-ите ще се решава извън съда след похарчени близо 2 млн. само за арбитраж, съобщава Медиапул.  България и „Еърбъс Хеликоптерс“ преговарят за извънсъдебно споразумение, след като Министерството на отбраната преди 2 години предприе съдебни действия срещу компанията заради неизпълнението по един от най-скъпите военни договори в историята ни.

Така топката пак е във ведомството, а какво ще стане на Международния арбитраж през януари – гост с коментар по темата в еМисия България е ген. Съби Събев.

„Сега ние трябва да водим арбитражни дела и очевидно се търси начин за извънсъдебно споразумение, най-вероятно по искане на самата компания, тъй като претенциите на България са за около 20 милиона евро. Реално, закупените вертолети не могат да бъдат пуснати в бойна среда, тъй като липсват системи за защита“, обясни ген. Събев.

Той коментира и въпроса за закупуване на нови изтребители за българската армия. „По тази тема не трябва да има лобиране – това е много сериозен проект, който касае нашата отбрана. Трябва да послушаме експертите кое е най-необходимо като оперативна способност, тъй като ние сме член на НАТО. Трябва модерен и съвместим с отбраните на останалите държави самолет“, категоричен е генерал Събев.

Относно френския изтребител „Рафал“, който президентът Радев пилотира по време на визитата си в Париж, ген. Събев заяви, че не очаква нашата държава да намери финансово решение за закупуването натакъв скъп, луксозен изтребител като „Рафал“.

Вижте целия разговор във видеото, а още от еМисия България може да гледате ТУК!

Вижте също

В Европейския парламент обсъдиха приема на България в Шенген, БСП и ДПС внасят вот на недоверие на 17 януари догодина и още от централните новини на БиАйТи на 13 декември

Приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген беше обсъдено днес в Европейския парламент. По …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *